El PSIB-PSOE adverteix que a partir d’avui, amb el tancament de l’oficina anticorrupció, el PP “atorga impunitat total als càrrecs públics de Balears”

Marc Pons: “Si es produeixen casos de corrupció que puguem veure, algú haurà d’assumir responsabilitats per haver eliminat filtres”.

El Parlament de les Illes Balears ha consumat, amb el vot en contra del Grup Parlamentari Socialista, el tancament de l’oficina de prevenció i lluita contra la corrupció, sent les illes la primera comunitat autònoma d’Espanya en posar el pany a un organisme d’aquest tipus.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Marc Pons, qui ha assegurat que “avui Balears marca una fita, que ens converteix en una comunitat mala pionera dins Espanya i segurament dins Europa, perquè no hi ha cap altre indret que tenint oficina de lluita contra la corrupció opti per tancar-la, per la qual cosa passaran a la història de la involució democràtica per aquesta mala decisió”.

Pons ha advertit que amb l’aprovació de la llei que tanca l’oficina anticorrupció “s’atorga impunitat total als càrrecs públics del Govern de les Illes Balears, dels Consells Insulars i dels ajuntaments per cometre incompliments sense sancions a les quals donar resposta, a la vegada que es debilita el Parlament, perquè se li atribueixen funcions que no li són pròpies, la qual cosa suposarà inseguretat jurídica i confusió en l’assumpció de conseqüències”.

Per al socialista, avui Prohens “obre un camí que segurament seguiran altres comunitats autònomes on la corrupció també s’ha viscut de manera intensa i on podrà tornar a campar de nou, com la Comunitat Valenciana o Madrid”, a la qual cosa ha afegit que “si es produeixen casos que puguem veure, algú haurà d’assumir responsabilitats per haver eliminat filtres”.

Pons ha alertat que “avui retrocedim en transparència, en qualitat democràtica, i en bon govern”, precisament per la decisió de l’únic partit condemnat per corrupció a Balears amb sentència ferma, com és el PP. De fet, aquesta decisió política no estava ni al programa electoral de la formació ni a l’acord de governabilitat amb Vox.

A més a més, el portaveu adjunt ha explicat que la llei del PP aprovada pel Parlament no només tanca l’oficina anticorrupció, sinó que va més enllà. Amb aquesta normativa es perden filtres perquè ningú a Balears farà les tasques d’investigació i inspecció, les declaracions de béns i activitats seran secretes, ja no hi podrà haver denúncies anònimes, els expedients en tramitació passaran a ser resolts pel mateix Govern i es deroga el règim sancionador.

Precisament, Pons ha recordat que va ser la publicació de les declaracions de béns les que van permetre saber que hi havia consellers del Govern que enviaven declaracions falsejades, com va ser el cas de Marta Vidal.

Pons també ha posat de manifest que Vox no ha respost perquè ara troben que els expedients pendents els ha resoldre la conselleria de Presidència “quan en ponència creien que ho havia de fer un organisme independent”, mentre que també ha lamentat que parlin de xibius “quan l’oficina lingüística que volen crear costarà 1,8 milions d’euros, més que l’oficina que avui tanquen”.

Finalment, el portaveu adjunt socialista ha criticat que PP i Vox no han acceptat ni una sola de les esmenes presentades pels grups parlamentaris de l’oposició, de la mateixa manera que avui han votat en contra de demanar un informe al Consell Consultiu sobre la llei que tanca l’oficina anticorrupció.

“Avui és un mal dia i en veurem les conseqüències”, ha conclòs Pons.

 

Prohens menteix sobre la caducitat de l’expedient de les mascaretes

Pel que fa a la sessió de control al Govern, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha demanat a la presidenta Prohens els motius pels quals han deixat caducar l’expedient de reclamació de 2,68 milions d’euros per la compra de material sanitari a l’empresa Soluciones de Gestión y Ayudas a Empresas S.L, qüestió que la presidenta, una vegada més, no ha respost.

Per això, el portaveu socialista ha defensat que Prohens “hauria d’explicar per què el termini de caducitat de l’expedient ara és de 3 mesos i no de 8 com havien dit, mentint fins ara. Davant els nombrosos dubtes de la gestió del Govern actual, Negueruela ha afegit que espera que la presidenta doni les explicacions oportunes a la comissió d’investigació del Parlament.

Amb tot, Negueruela ha acusat la presidenta de mentir de forma permanent sobre la caducitat de l’expedient, tenint en compte que “no té cap informe de l’Advocacia de la comunitat autònoma que avali el que diuen, perquè sap que un expedient de revisió sobre actes propis no li signarà cap advocat d’aquesta comunitat autònoma, i cap funcionari vol fer el que el Govern vol que faci, que és esmenar l’error del PP”.

A més a més, el portaveu socialista ha recordat que tant les telefonades a la trama, com l’Audiència Nacional com l’UCO diuen els mateixos terminis que diu el PP, per la qual cosa “han perdut l’oportunitat de reclamar l’import de les mascaretes, han caducat l’expedient i han desistit tal com volia la trama que fessin”.

Comments are closed