El PSIB-PSOE aplaudeix el nomenament de Marc Pons com a nou comissionat per l’impuls d’Energies Sostenibles a Balears i Canàries

L’exconseller socialista del Govern de les Illes Balears i Secretari de Transició Ecològica Justa i la Preservació de la Biodiversitat del PSOE ha estat elegit per la vicepresidenta Teresa Ribera per liderar aquesta transformació que té l’objectiu la descarbonització i l’impuls de les renovables als sistemes insulars

El PSIB-PSOE vol expressar la seva màxima satisfacció pel nomenament del  socialista Marc Pons que ha estat elegit per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, per dirigir un organisme estatal de nova creació l’objectiu del qual serà completar la descarbonització de les Illes Balears i les Illes Canàries i impulsar el desenvolupament de les renovables en aquests territoris insulars. Es tracta del Comissionat per l’impuls d’Energies Sostenibles en Àrees Insulars, que el Consell de Ministres ha aprovat.

El nomenament de Pons com a nou alt càrrec dins l’estructura d’aquest ministeri l’ha fet públic la vicepresidenta Ribera i serà efectiu amb el nomenament de l’exconseller socialista en una pròxima reunió del Consell de Ministres. El Govern d’Espanya vol donar, així, especial rellevància a la transició energètica i a l’impuls de les renovables especialment a les comunitats insulars, entenent que les illes han de ser un espai prioritari en aquest avanç.

Des del PSIB-PSOE volem felicitar el company Pons i mostrar-li tot el suport com a persona idònia que és per assumir aquestes importants responsabilitats dins l’organigrama del Govern d’Espanya presidit per Pedro Sánchez, que garantirà les necessàries inversions per a les energies renovables a les Illes Balears, en estreta col·laboració amb el Govern autonòmic.

El de Marc Pons se suma als nomenaments de José Manuel Bar com a Secretari d’Estat d’Educació, d’Isabel Castro com a Secretària d’Estat de Migracions i de Bel Oliver dins l’estructura de direcció de l’Organització Mundial del Turisme, fent palès el talent dels socialistes de les Illes Balears i el progressiu increment del pes que està adquirint el PSIB-PSOE dins l’executiu de Pedro Sánchez.

Comissionat d’Estratègies d’Energia Sostenible en Àrees Insulars

En particular, aquest nou Comissionat de l’Estat gestionarà les inversions europees destinades a la transició energètica i la descarbonització a les comunitats autònomes insulars en el marc de les competències de l’Administració General de l’Estat i en col·laboració amb els governs autonòmics que arriben als 700 milions d’euros.

Tant en les Illes Balears com en Canàries s’estan executant ja les respectives estratègies i plans per a invertir-los, amb objectius tan ambiciosos com multiplicar per 10 el pes de l’autoconsum o dotar-se de la infraestructura necessària per a ser territoris 100% habilitats per a la mobilitat elèctrica en 2026.

Així, Pons serà el màxim responsable d’impulsar els processos de transició energètica en aquests dos territoris i de coordinar els projectes que posi en marxa l’Estat a través de la Direcció General de Política Energètica i Mines i de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia.

També promourà l’ús de tecnologies renovables en tots els sectors i contribuirà a l’agilització de la tramitació dels projectes d’energies renovables i donarà suport al desenvolupament i establiment de noves instal·lacions renovables.

Dins les noves competències del socialista en aquest Comissionat també destaca la formació i suport al sector privat en qüestions relacionades amb la transició energètica, la difusió de les polítiques d’energia sostenible i el foment de les comunitats energètiques i de transició energètica a les illes.

El foment de la col·laboració público-privada per al desenvolupament de projectes innovadors que es puguin replicar en el mercat de les illes i el suport a la digitalització i el desenvolupament de noves tecnologies per a una gestió òptima de la producció i la demanda d’energia també són tasques que la vicepresidenta Ribera ha encomanat a Pons, persona de la seva màxima confiança.

Sobre Marc Pons

Marc Pons, que ja formava part de l’estructura de la vicepresidència tercera com a Cap de Gabinet de la ministra, ha estat la persona escollida per posar-se al capdavant d’aquest nou Comissionat de l’Estat.

Així, Pons retorna a una responsabilitat de gestió que no li és desconeguda, ja que en la seva trajectòria política recent va destacar com a conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears de 2016 a 2019 i conseller de Mobilitat i Habitatge de 2019 a 2021, convertint-se en una de les persones clau dins l’executiu balear liderat per la socialista Francina Armengol.

Pons va ser el responsable de l’elaboració i posada en marxa la pionera llei balear de Canvi Climàtic, aprovada el 2019. També sota la seva direcció es va completar el procés d’electrificació de la xarxa ferroviària de les Illes Balears, la renovació total de la xarxa de busos de Mallorca i el procés per apagar progressivament la central tèrmica d’Es Murterar, a Alcúdia, entre d’altres.

El socialista acumula una llarga experiència en la gestió pública des del seu nomenament com a conseller de Territori del Consell de Menorca i posterior Presidència de la institució insular, a més d’acumular una àmplia trajectòria parlamentària.

Actualment, també és el Secretari de Transició Ecològica Justa i Preservació de la Biodiversitat de la Comissió Federal del PSOE des del passat Congrés Federal.

Comments are closed