El PSIB-PSOE considera incompatible l’aprovació del decret llei de simplificació administrativa amb el discurs de límits al turisme de Prohens

El pròxim dimarts es debatrà la presa en consideració de la llei socialista que preveu la limitació a l’entrada de vehicles a Eivissa

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha advertit que és “incompatible” l’aprovació del decret llei de simplificació administrativa per part del Govern amb el discurs de posar límits a la massificació turística que fa Prohens.

Tot i que encara no està clar si l’Executiu aprovarà aquest divendres la normativa, el portaveu socialista ha alertat que “afectarà segones residències i la gent podrà venir a les nostres illes a fer turisme a través de l’ús residencial de segona residència, no fa falta sigui ús turístic”, a la qual cosa s’ha de sumar la consumició de recursos naturals o la legalització de piscines.

Per això, Negueruela ha denunciat que Prohens “fa maquillatge per no dir la veritat a la ciutadania, a través de les polítiques d’increment de la pressió que està aprovant”.

A més a més, el portaveu socialista ha destacat que ara el Govern manté les polítiques turístiques impulsades per l’Executiu d’Armengol, a les quals el PP va votar en contra de totes. En concret, s’ha referit a la modificació de la llei turística del 2017, a la zonificació del lloguer vacacional amb la prohibició del lloguer turístic a plurifamiliars, als Plans d’Intervenció en Àmbits Turístics, a la moratòria i la rebaixa de places turístiques iniciada el 2022 i a l’acord de limitació de l’arribada de creuers.

“El Govern d’Armengol va posar límits al turisme durant 8 anys que fins ara es mantenen, però amb modificacions anunciades al decret llei de simplificació administrativa que van en la direcció contrària al que diuen, rompent el model econòmic d’aquestes illes en relació amb la legalització d’edificis en sòl rústic i els nombrosos incompliments del programa electoral del PP”, ha criticat Negueruela.

El portaveu socialista també ha acusat el PP de fer “polítiques de fake news”, pel fet que diuen que durant el Govern de progrés es van legalitzar 115.000 places turístiques, la qual cosa és “falsa i ridícula”. De fet, Negueruela ha explicat que va ser l’Executiu anterior el que va eliminar totes les excepcions que contemplava la Llei Delgado, i que aquestes places són tots els projectes que van entrar per la llei del PP, per la qual cosa “les 115.000 places són herència de la Llei Delgado del PP”.

Finalment, Negueruela ha lamentat que el conseller de Turisme “no té un posicionament clar del que vol fer”, posant d’exemple l’aprovació del nou decret llei d’excessos, el qual manté pràcticament l’anterior, amb la diferència que ara sí que es permet l’arribada de party boats a les zones d’excessos i que la zonificació de les zones d’excessos són menors, per la qual cosa “amb el PP es permeten més excessos”.

En qualsevol cas, el Grup Parlamentari Socialista insistirà a esbrinar quin és el posicionament del Govern més enllà de la taula de diàleg anunciada per la presidenta. Precisament, el PSIB-PSOE s’ha reunit avui amb Palma XXI per aportar solucions conjuntes al problema de la massificació davant la inacció de Prohens.

La primera prova de foc per al PP serà el pròxim dimarts al ple del Parlament, on anirà a debat la presa en consideració de la Proposició de Llei socialista de Sostenibilitat a l’Illa d’Eivissa, per limitar l’entrada de vehicles a l’illa, amb la qual “si el PP està d’acord en posar límits com més aviat millor, hauria de votar a favor de la nostra llei”.

Comments are closed