EL PSIB-PSOE posa en dubte les intencions del PP de frenar la pressió turística i exigeix que no aprovi la llei òmnibus sense un diàleg

El portaveu del Grup Socialista, Iago Negueruela afirma que l’únic que fa el Govern de Prohens és mantenir les polítiques de l’anterior legislatura, perquè el PP “no sap aportar res nou”

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha exigit que si el PP pensa adoptar mesures reals per contenir la pressió turística, mantengui la moratòria a la futura llei de simplificació administrativa que vol aprovar el PP.

Negueruela ha retret a la presidenta Prohens que criden l’atenció moltes de les seves afirmacions d’aquests darrers dies: Quan el maig de 2022 el PP afirmava que “no a la moratòria, de forma clara”, ahir la diputada Marga Durán va dir que es prorroga un any més la moratòria turística. També ha recordat Negueruela que en el programa electoral del PP s’afirmava que derogarien la moratòria de places i les polítiques de decreixement imposades per la llei 3/2022, “però ara diuen que ho mantenen”. I finalment, en una tombarella de doble salt, “el PP diu ara que qui ha girat som nosaltres, que aquells que aprovàrem la moratòria giren, i que el PP es manté” amb una moratòria que no és seva.

Negueruela ha enumerat que a més el PP defensa ara el procés d’eliminació de la borsa de places que va iniciar l’equip del Consell de Mallorca que dirigia Catalina Cladera la passada legislatura, iniciativa que aleshores va votar en contra el PP, i que ara estan defensant els mateixos populars, dient que eliminen les places: “No senyora, Prohens, el PP va votar no a instruments que permetien reduir places, no són vostès qui les eliminen” Negueruela ha posat en evidència que el PP també ha girat amb el manteniment de la limitació d’escales de creuers a Palma, el manteniment de l’ITS o el manteniment del decret d’excessos.

El portaveu socialista ha recriminat Prohens que el PP només dona continuïtat a les polítiques que s’iniciaren a la passada legislatura, perquè “no són capaços d’aportar res de nou. L’única cosa que han fet ha estat suprimir els controls de càrregues als treballadors i perjudicar a les persones treballadores aquest estiu”.

Per la seva banda, el diputat Marc Pons ha abundat en la idea que el PP ha passat de defensar la llibertat econòmica, negar la saturació turística i criticar la turismofòbia a assumir la saturació, afirmar que no es pot créixer més i que calen límits. Pons ha qüestionat que aquesta formació “va de farol” i que el Govern de Prohens només reacciona per tranquil·litzar l’ambient que hi ha al carrer.

Però Pons afirma que la prova de foc per conèixer les intencions del PP serà a llei òmnibus o de simplificació administrativa: “No podem parlar de posar límits i, al mateix temps, legalitzar totes les construccions il·legals en sòl rústic a les Illes Balears. Això és del tot incongruent”. Per això, Pons manté que si el PP vol posar límits al turisme, ha de posar límits als preus de l’habitatge, a la xarxa viària, i a tot allò que afecta de forma directa la pressió turística en el nostre territori.

I la diputada socialista Mercedes Garrido també qüestiona la intencionalitat del PP, ja que sempre que els populars han pogut sumar-se a la contenció del turisme, ha votat en contra. En concret, Garrido ha enumerat el decret llei de 2016, la modificació de la llei turística de 2017, la zonificació del turisme vocacional i de Palma de 2018, els PIAT de 2020 i 2021 i la moratòria i rebaixa de places turístiques de 2022, totes elles amb vot negatiu del PP.

Garrido ha abundat en les contradiccions del PP, que mentre la presidenta Prohens treu pit de la Inspecció Turística, dient que és efectiva, la consellera Vidal assegura que no, que és impossible controlar l’oferta turística il·legal. També ha remarcat que mentre acorda una campanya amb Booking per controlar l’oferta il·legal de lloguer vocacional, aquesta plataforma comercialitzava 3 blocs sencers a Palma.

Recursos addicionals

Comments are closed