El PSIB-PSOE demana que Prohens aturi la tramitació del decret de depredació administrativa i que limiti el preu de lloguer dels habitatges

Marc Pons veu incongruent obrir una mesa de diàleg per acordar mesures de limitació, i alhora permetre la “barra lliure” a la legalització d’obres i piscines en sòl rústic

El portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Marc Pons, ha expressat avui que el gir anunciat pel Govern de Prohens sobre la pressió que el turisme exerceix a àmbits com l’urbanisme, la saturació o l’accés a l’habitatge, s’ha de traduir en accions reals que contribueixin a millorar la situació de les Illes, i no sols uns anuncis que vagin en direcció contrària a les polítiques que duu a terme.

En aquest sentit, Pons ha demanat que si el PP vol crear una mesa de diàleg per acordar mesures per posar límits i que lluitin contra els excessos, ha de paralitzar la tramitació del decret de depredació administrativa que vol aprovar aquesta setmana, i que segui totes les forces implicades per obrir un debat real sobre els límits de la pressió turística: “Si es volen combatre els excessos, no es pot aprovar al mateix temps una llei que elimina la Comissió de Medi Ambient (que és la que vetlla pels límits i la sostenibilitat) i no pots anunciar barra lliure per al sòl rústic. Són idees que encara posen més pressió”, ha indicat.

En la mateixa línia, el portaveu també reclama al Govern del PP que treballi per reduir els lloguers dels habitatges, i que declari les Illes com a zones tensades, una mesura que permetria acollir-se a una limitació dels preus de lloguer en aquest territori, evitant així una crescuda de l’especulació.

Marc Pons també ha recordat que el gir que ha realitzat el PP s’acosta a les polítiques que va iniciar l’anterior legislatura, que els populars varen titllar de turismofòbiques. Per això, la idea de fixació de límits al turisme ha de ser un objectiu compartit, tal com ja es va plantejar a l’anterior període, amb normes com la Llei del Turisme, que fixava la moratòria de places, el decret contra els excessos turístics o la limitació de l’entrada de trànsit als mesos punta a l’illa de Formentera.

A més, des del PSIB-PSOE es considera necessari que la rapidesa amb què el Govern de Prohens ha passat d’un discurs de llibertat econòmica i de dures crítiques a la “turismofòbia”, a assumir que les illes no poden aguantar més i que calen límits, posa en evidencia “el fracàs de les polítiques del PP”, que ara es mostra partidari de frenar el creixement. Per això, Pons ha convidat Prohens a donar explicacions al Parlament i conti els motius que l’han dut a fer aquest gir de 180 graus.

Recursos addicionals

Comments are closed