El PSIB-PSOE constata el fracàs de les polítiques d’habitatge de Prohens, basades en l’especulació, l’increment de preus i l’amnistia urbanística

El Grup Parlamentari Socialista ha votat en contra del projecte de llei de mesures urgents en matèria d’habitatge, pel fet d’estar fet a mida per les demandes de promotors i constructors i anar en contra de les necessitats de la classe mitjana i treballadora

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha constatat el fracàs de les polítiques d’habitatge de Marga Prohens, el resultat de les quals ha resumit en “especulació des del minut zero, increment dels preus de lloguer i regalar a un fons voltor els 88 habitatges per a joves de Metrovacesa”.

En aquest sentit, el portaveu socialista ha denunciat que els pisos que el Govern va dur a Fiscalia “per tenir una excusa per donar-los al fons voltor”, tendrien una mitjana de preu de 500 euros al mes de lloguer, mentre que ara es publiquen per més de 2.000 euros al mes.

A més a més, el portaveu socialista ha criticat com la presidenta deia que el decret llei de mesures urgents en matèria d’habitatge suposaria la sortida immediata al mercat de 3.000 habitatges, quan la realitat és que 6 mesos després només n’han sortit 29 segons el portaveu del PP, i alguns més segons la consellera, per la qual cosa ha acusat el Govern de creure només en la política d’habitatge d’especulació.

Pel que fa a la creació de nous habitatges públics, Negueruela ha pronosticat que “tots els HPP que s’entregaran aquesta legislatura seran els iniciats per l’anterior Govern, sense dir que és l’herència rebuda”.

Precisament, el Grup Parlamentari Socialista ha votat en contra del projecte de llei derivat del decret llei 6/2023 de mesures urgents en matèria d’habitatge.

La diputada Mercedes Garrido ha lamentat el fet que aquesta llei neixi com a resposta del que demanen “els seus únics interlocutors, com són els promotors i constructors de Balears, els quals reclamaven sòl a preu de ganga i el tendran, igual que reclamaven pegar foc a la Comissió Balear de Medi Ambient i han començat a fer la foganya”.

Fent balanç dels 6 mesos que du en vigor el decret llei que avui s’ha aprovat com a projecte de llei, Garrido ha remarcat, tal com ha fet Negueruela en la seva pregunta a la presidenta, que “els preus de l’habitatge no han deixat d’incrementar-se, tenint en compte que Balears va ser l’única comunitat autònoma que va incrementar els preus de l’habitatge el darrer trimestre de 2023 en un 1%, mentre que en el primer trimestre d’enguany els preus s’han incrementat un 9%, líders a tot Espanya”.

La diputada socialista ha acusat el Govern de desentendre’s per complet de les polítiques d’habitatge públic, la qual cosa suposa que l’Executiu es posa únicament en mans de la iniciativa privada per tal que aquesta aporti la solució. Per això, el PSIB-PSOE ha proposat mesures per tal que no es destinin més del 30% dels esforços financers d’una llar per pagar la hipoteca o la renda, com la reconversió dels habitatges de preu limitat en habitatges de protecció oficial.

Amb aquesta nova figura d’habitatges de preu limitat creada per l’Executiu de Prohens, “el preu passa per davant la protecció, amb una mesura que només serveix per engreixar el compte de resultats de les promotores fent veure que són pisos més barats, quan en realitat són pisos més petits i molt més cars”.

Com a exemple, Garrido ha especificat que, segons la pàgina web de la conselleria, els habitatges de nova planta de 90m2 a preu limitat de Palma, Calvià, Maó, Inca, Eivissa, Manacor, Ciutadella, Campos, Muro o Ses Salines costarien 353.040 euros, mentre que els mateixos habitatges, sent de protecció oficial, costarien 233.719 euros, per la qual cosa “sense fer res, els promotors s’enduen més de 120.000 euros directament”.

Així les coses, mentre la rendibilitat d’un habitatge de protecció oficial  pot rondar entre el 10 o el 20%, amb els habitatges de preu limitat la rendibilitat superarà el 40 o el 50%, “guanyant únicament la cultura del pelotazo i l’especulació”.

Garrido també ha posat el focus en el fet que la llei “suposarà una pista d’aterratge per als fons voltor i els fons d’inversió a les Illes Balears”,  quan per al Partit Socialista la solució efectiva seria aplicar la llei d’habitatge estatal i la declaració de zones tensades per limitar els preus del lloguer.

Aquesta declaració de zones tensades suposa que els grans tenidors de més de 10 habitatges hauran de limitar l’increment del lloguer que cobren únicament amb l’increment de l’IPC. Per als petits propietaris, en canvi, suposa que es poden desgravar entre un 65% i un 90% el preu de la renda, beneficiant d’aquesta manera a petits tenidors i arrendataris que veuran com els preus no pugen de forma desmesurada.

Finalment, la diputada socialista ha assegurat que “estam davant la llei que suposa la major desregulació urbanística que s’ha produït en la història de la nostra comunitat autònoma”, per l’amnistia als habitatges il·legals en sòl rústic que s’implementa a través de les cèl·lules d’habitabilitat, així com també afavorirà “la construcció d’infrahabitatges”.

Amb tot, “el preu que pagarem ara per l’ambició desmesurada d’aquest Govern tendrà conseqüències nefastes en el futur, però la societat no ho perdonarà”, ha conclòs Garrido.

Comments are closed