El PSIB-PSOE defensa la política des dels valors i l’enfortiment de la democràcia com a millor resposta a la crisi actual

Pere Joan Pons, Cristina Font i Miquel Àngel Coll han presentat, a través d’un acte virtual, les conclusions del primer eix d’Horitzons de Futur, la reflexió de les illes post pandèmia per les que treballaran els socialistes

El PSIB-PSOE ha celebrat un acte virtual per explicar l’eix 1 del document Horitzons de Futur, la reflexió dels socialistes sobre les illes post pandèmia per les quals aposten, que en aquesta primera part es centra en els valors de la comunitat després del 2020.

L’acte ha estat moderat per Miquel Àngel Coll i ha comptat amb la participació dels dos coordinadors d’aquest primer eix de la reflexió, Pere Joan Pons i Cristina Font.

Pons ha destacat que estam vivint un moment important en la història, perquè “la COVID-19 ha estat una lupa per a totes les dificultats i reptes que tenim com a societat”. En aquest sentit, ha explicat que “amb la pandèmia ha arribat un nou món en el qual tothom ha vist que la democràcia és un element fràgil, per la qual cosa ara estam fent la democràcia de les pròximes dècades”.

En aquest context, Pons ha posat el focus en els fons europeus com a “resposta solidària europea a la crisi actual, amb dos bilions d’euros per reorientar les nostres vides en els pròxims anys”.

Per al socialista, també estam en un moment de retorn dels valors: “del retorn de l’espai públic, el qual hem de repensar què fer amb ell, la idea de la seguretat com a valor progressista i les institucions com a garants del retorn de la política i de la cosa pública”.

De valors també ha parlat Cristina Font, qui ha argumentat que “una de les principals conclusions que hem extret del procés de reflexió és que la resposta a la crisi és la política des dels valors”, per a la qual cosa “és el moment de fer política en majúscules, real, una política des de l’ètica”.

Per a la socialista, “no és el mateix la pseudopolítica per aconseguir audiències que fer política pel bé comú, per no deixar ningú enrere”. Per això, Font ha apostat per la segona opció perquè “una de les malalties que té la política és l’onada de populisme que patim des de fa anys, i és molt fàcil debilitar la democràcia des del populisme, per a la qual cosa nosaltres apostam per la política des dels valors per sortir d’aquesta crisi actual”.

Tant Pons com Font han coincidit en què tant les dones com els joves “estan suportant la càrrega més dura de la crisi”, per la qual cosa han apuntat que “la democràcia necessita les dones, perquè no només es tracta de defensar la democràcia sinó de la qualitat d’aquesta”.

Per part seva, el moderador de la trobada, Miquel Àngel Coll, ha defensat la importància de “debatre i reflexionar més enllà de l’execució de les nostres polítiques, per veure de quina manera afrontam els principals problemes del segle XXI”.

Finalment, Coll ha recordat que “allò que no canvia en cap cas són els valors que defensam: la llibertat, la igualtat d’oportunitats, la justícia social i la solidaritat”.

Comments are closed