El PSIB-PSOE defensa la transparència i el rigor de l’anterior Govern en la compra del material sanitari durant la pandèmia

El Grup Parlamentari Socialista exigeix a l’IBSalut que continuï amb la reclamació de 2,68 milions d’euros, iniciada el març del 2023, i no el juliol com deia Prohens

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha defensat la transparència i el rigor amb què es van fer totes les compres de material sanitari durant la pandèmia, amb l’objectiu de salvar vides i salvar l’economia de les illes.

Davant el qüestionament d’un contracte per compra de mascaretes de 3,7 milions d’euros, Negueruela ha contextualitzat que “estam parlant d’un moment excepcional, en el qual no hi havia material sanitari, en el qual la gent es moria, amb la població confinada i amb la gent de màxim risc i els professionals sanitaris estaven sense el material de protecció adequat”.

Amb aquest context, el portaveu socialista ha volgut deixar clar que “tots els procediments es van fer com tocava, sent complexes, per urgència, tenint en compte que mai s’havien fet i dirigint-nos a qualsevol país que pogués subministrar el material que necessitàvem”.

De fet, de març al juny de 2020 es van comprar 430 tones de material sanitari, per més de 40 milions d’euros contractats en aquest període, entre els quals hi ha el contracte avui qüestionat.

Així les coses, tots els contractes de compra de material sanitari es van publicar, complint la llei. El 24 d’abril del 2020 l’empresa va contactar amb el Govern per correu electrònic dient que tenia disponibilitat per enviar un avió amb 1,4 milions de mascaretes. El 29 d’abril, enmig de la competència internacional, l’IBSalut va fer l’ordre de compra.

Una vegada arribades les mascaretes, posteriorment es comprova si la comanda era correcta. Cal tenir en compte que el material va ser rebut per l’actual subdirector de compres i del servei de logística de l’IBSalut, per la qual cosa “el PP ho sabia i ho sap que l’expedient estava ben fet, i per això estam davant de la primera de les mentides del PP”, ha advertit Negueruela.

El 25 de maig de 2020 es va enviar el material a analitzar al Ministeri de Treball, l’encarregat de verificar els equips de protecció individual a través de l’Institut de Seguretat Nacional i Higiene en el Treball, com es feia amb totes les comandes. Tot seguit, el 8 de juny de 2020 es va concloure que les mascaretes no eren ffpp2, sinó quirúrgiques, per la qual cosa es va retenir el material per si era necessari en qualsevol moment de la pandèmia, tal com reclamava l’OMS.

És important tenir en compte que es tracta d’un contracte completament fiscalitzat. El 31 d’agost de 2022 la intervenció de la comunitat autònoma va emetre un informe, que duia elaborant des de 2021, sobre aquest i uns altres 50 expedients, en el qual es diu que el procediment va ser correcte i que no hi ha cap irregularitat en el procés de contractació. A més a més, l’Oficina Anticorrupció va revisar tota la contractació de material sanitari per procediment d’emergència durant la pandèmia, i no va trobar indicis de què res estàs mal fet.

“Quan el PP diu que s’han d’auditar coses, ha de saber que tot està fiscalitzat i és correcte”, ha defensat Negueruela, a la qual cosa ha afegit que “ara es vol tancar l’oficina perquè investiga al pare de la presidenta Prohens i a un director general seu, nosaltres la volíem oberta fins i tot per fiscalitzar el que nosaltres fèiem”.

En tot cas, veient que les mascaretes no eren ffpp2, l’IBSalut va reclamar el retorn dels doblers pagats per una cosa que no s’ajusta al contractat, i va posar a disposició de l’empresa la possibilitat de tornar les mascaretes i que tornessin els doblers.

Una reclamació que es prepara durant mesos i que culmina amb un requeriment escrit del 20 de març del 2023, amb el qual el director general de l’IBSalut reclama per escrit a l’empresa que torni els doblers, i no al juliol com han dit la presidenta Marga Prohens i el portaveu del PP, Sebastià Sagreras.

“Aquesta és la mentida més gran de la presidenta avui, no entenem per què menteixen de forma infame només per calumniar a l’anterior Govern, perquè aquest expedient el té l’IBSalut”, ha criticat Negueruela.

L’expedient de reclamació demana 2,68 milions d’euros dels 3,7 pagats, la qual cosa és la diferència entre el valor real del material i el que l’empresa va cobrar. És una quantitat establerta per un informe tècnic dels funcionaris de la comunitat autònoma.

És important tenir en compte que la directora de gestió econòmica de l’IBSalut, en el traspàs de competències amb l’actual Govern, va explicar aquest expedient als nous responsables, per la qual cosa l’IBSalut tenia la informació d’aquest expedient des del traspàs de funcions, on es va explicar al nou Govern del PP el que hi ha perquè puguin continuar amb la seva tramitació. “El Partit Socialista reclama a l’IBSalut que continuï amb el procediment fins al final, i que reclami les quantitats a l’empresa”.

En qualsevol cas, Negueruela ha assegurat que “si hi ha investigacions sobre una persona que treballava al Ministeri de Foment, per decomptat exigim que s’actuï amb la màxima contundència sobre ell, perquè conductes personals i individuals il·legals són condemnables i rebutjables, per la qual cosa demanam que s’investigui fins a la darrera de les actuacions”.

Finalment, el portaveu parlamentari socialista ha exposat “dos models a l’hora d’explicar les coses: la transparència i els documents com feim nosaltres o amollar insídies, com va fer el PP amb Pablo Casado, qui va acusar Ayuso i va desaparèixer”.

Comments are closed