El PSIB-PSOE defensa que és l’anterior IBSalut el que impedeix que prescrigui la reclamació a l’empresa de les mascaretes

Iago Negueruela: “és el Govern del PP qui té el deure de reclamar i finalitzar l’expedient que se li va deixar perfectament treballat perquè es pugui executar la devolució de 2,6 milions d’euros de mascaretes”.

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha denunciat que el vicepresident del Govern, Antoni Costa, ha fet servir una vegada més el Consolat de Mar “per llençar insídies, ataca i mentides”.

Negueruela ha reiterat que les compres de material sanitari durant la pandèmia es van fer en un moment d’emergència i extrema dificultat, en el qual “es presentaven distints tipus d’ofertes i canals que acabaven a l’IBSalut, que era qui feia totes les contractacions i qui les verificava”.

Una vegada fetes totes les contractacions d’emergència per tenir tot el material possible per salvar el màxim nombre de vides, eren verificades a posteriori per la intervenció de la comunitat autònoma com també ha passat amb el contracte qüestionat, i del qual no es va trobar cap indici d’irregularitat, tampoc per part de l’oficina anticorrupció.

En qualsevol cas, i pel que fa a les suposades pressions destinades a què la reclamació a l’empresa no es fes, cauen pel seu propi pes com a argument pel fet que aquesta reclamació es va fer. És el Govern anterior i no l’actual el que va començar la reclamació de les quantitats per la diferència de preu entre una mascareta FFP2 i una quirúrgica, que és el que s’acredita una vegada les mascaretes arriben a Espanya.

Mentre no es feia aquesta reclamació, es va guardar el material sanitari perquè la pandèmia continuava i l’Organització Mundial de la Salut demanava que tot el material disponible s’emmagatzemés fins que durés la crisi sanitària, i així es va fer.

Cap al final de la pandèmia, el 20 de març, el director de l’IBSalut va fer una primera reclamació de les quantitats a l’empresa, prèvia a una feina de mesos iniciada el 2022 i que acaba el juliol del 2023. Tot plegat, per tant, es fa amb el govern anterior.

Després continua el PP i el Govern de la senyora Prohens amb l’expedient i amb la resolució del contracte, tenint en compte que va ser l’equip anterior de l’IBSalut el que interromp la prescripció de l’expedient i el que fa tota la feina.

Per això, Negueruela ha reclamat al Govern que mostri tot l’expedient i que no llenci als mitjans només una part d’aquest. “El mateix vicepresident que va mentir quan va contractar a un amic presumpte agressor sexual ara llença insinuacions de forma permanent, i el Partit Socialista no li permetrà, perquè es va fer una feina enorme per salvar vides”.

El portaveu socialista ha avançat que “el que ens preocupa és si el Govern de la senyora Prohens ha continuat amb la nostra feina i han seguit amb la resolució de l’expedient de reclamació”. En aquest sentit, cal tenir en compte que els temps per resoldre els expedients de contractació, com en les subvencions, és ampli.

Com a exemple, Negueruela ha explicat que el govern progressista va donar 855 milions d’euros d’ajudes a les empreses el 2021, dels quals els expedients de devolució s’estan fent entre l’any passat i enguany, i per tant és ara quan s’està sol·licitant a les empreses el retorn de desenes de milions d’euros, pràcticament tres anys després.

Per això, Negueruela ha insistit en el fet que “es va utilitzar el procediment administratiu com es fa en altres ocasions i és el PP qui té el deure de reclamar i finalitzar l’expedient que se li va deixar perfectament treballat perquè es pugui executar la devolució de 2,6 milions d’euros de mascaretes una vegada acabada la pandèmia”.

Comments are closed