El PSIB-PSOE defensa les mesures “valentes i necessàries” per frenar els contagis i tornar a la normalitat i a la reactivació al més aviat possible

Truyols: “El sostre de despesa per a 2021 significa que donam compliment amb la paraula donada quan dèiem que no hi hauria retallades i demostra que una sortida diferent de la crisi és possible”

El PSIB-PSOE expressa tot el suport a les noves mesures aprovades pels govern de les Illes Balears i d’Espanya per frenar la COVID-19, entre les quals destaca la restricció de la mobilitat de 23h a 6h, unes mesures “valentes però necessàries” i que avantposen, una vegada més, la salut de les persones”.

Així ho ha asseverat la portaveu socialista, Sílvia Cano, recordant que si bé les Balears són la segona Comunitat amb menys incidència, la tendència empitjora, per la qual cosa “cal reforçar les mesures per controlar el virus”.

Amb aquestes mesures, la socialista posa de relleu “la responsabilitat, el rigor i l’anticipació” d’ambdós executius perquè “puguem tornar a la normalitat i reactivar la nostra economia al més aviat possible”.

Respecte d’això, Cano ha demanat a totes les formacions que estiguin a l’altura “en un moment decisiu” i ha demanat, especialment al PP, “que aquesta vegada no s’equivoqui i doni suport a mesures que són necessàries”.

Aprovació del sostre de despesa més alt de la història de Balears

Pel que fa al ple, destaca el debat i votació del sostre de despesa per a 2021, el qual posa de manifest que “es posaran recursos excepcionals en una situació extraordinària, des del màxim rigor econòmic i sense escatimar”.

Així ho ha remarcat la diputada socialista Maria Antònia Truyols, recordant que es tracta d’un sostre de depesa “històric” que arriba, per primera vegada en la història de Balears, als 4.726 milions d’euros; és a dir, 342,7 milions més que enguany, xifra que percentualment representa un increment del 7,82%.

Per a Truyols, aquesta xifra significa moltes coses, especialment “el compliment amb la paraula donada quan dèiem que no hi hauria retallades i confirma que una altra manera de sortir de la crisi, sense imposicions ni patiment, és possible, a diferència del que va fer el PP el 2012”.

Cal recordar que aquest sostre de despesa ve marcat per una decisió molt reivindicada pels socialistes i el Govern, com és la suspensió de les regles fiscals per al pròxim any, i a la qual el PP no va donar suport.

Aquest fet, a parer de Truyols, evidencia dos extrems: d’una banda, que per al PP no és important disposar dels màxims recursos possibles per fer front a la pandèmia i, d’altra banda, que si estiguessin governant de nou, tornarien a aplicar les mateixes “receptes austericides”.

Així mateix, la socialista ha fet valer el paper que tindran l’increment dels recursos estatals i l’arribada dels fons europeus, els quals permetran compensar la caiguda d’ingressos provocada per la pandèmia.

En darrer terme, Truyols ha demanat unitat a tots els grups parlamentaris perquè, en un moment de màxima emergència, votin a favor d’aquest sostre de despesa. “No s’entendria un vot en contra de tenir més recursos per fer front a la pandèmia”, ha conclòs la diputada.

Propostes de resolució del Grup Parlamentari Socialista

D’altra banda, en el ple de demà també es debatran i votaran les propostes de resolució derivades del Debat de Política General.

Des del Grup Parlamentari Socialistes se n’han presentades 48, dirigides a tres eixos fonamentals: el reforç dels serveis públics i de l’Estat del Benestar; la recuperació econòmica, laboral i social; i relatives a qüestions irrenunciables, com el suport a la cultura, la lluita contra el canvi climàtic, el compliment del REB o la millora del finançament, el compliment dels ODS i l’Agenda 2030 o l’aposta per la ciència, la innovació i la investigació.

Així, i entre altres iniciatives, s’instarà el Govern a mantenir actius i amb recursos suficients els centres de rastreig, es demanarà ampliar la xarxa de protecció social amb el suport del tercer sector i que es continuï apostant per l’habitatge públic, la conciliació i la lluita contra la violència masclista.

Respecte de la recuperació econòmica, la portaveu ha anunciat que s’insistirà en la petició d’allargar els ERTO tot el que sigui necessari, mantenir el suport a les empreses a través dels avals ICO i impulsar, de manera coordinada amb el Govern, l’obertura de corredors aeris segurs.

En termes de diversificació econòmica, els socialistes instaran les administracions a treballar en projectes innovadors. En aquest sentit, Cano ha insistit en com són de cabdals els fons europeus per a la recuperació de les illes.

Comments are closed