El PSIB-PSOE demana a Prohens que cessi a Antonio Gómez com a responsable de la indemnització que el Govern haurà de pagar per Muleta II

Mercedes Garrido considera a Gómez el culpable de regalar a Matthias Kühn la possibilitat de construir a Muleta II quan era vicepresident del Govern, i demana a l’Executiu que expliqui com i a qui pagarà, perquè els terrenys són propietat de la SAREB

El PSIB-PSOE considera al PP màxim responsable de la indemnització de gairebé 100 milions d’euros que el Govern haurà de pagar per la protecció de Muleta II, al Port de Sóller.

En concret, la diputada del Grup Parlamentari Socialista, Mercedes Garrido, ha assegurat que “és el PP qui ha de demanar perdó i ho ha de fer cessant a Antonio Gómez, com a causant d’un acord quan era vicepresident del Govern amb Matthias Kühn per afavorir la construcció de Muleta II, amb els informes en conra de l’Ajuntament de Sóller, governat aleshores per Carlos Simarro, actual director general de Prohens, i també amb informes en contra del departament de territori del Consell de Mallorca, també del PP”.

Cal tenir en compte que El Govern presidit per Francesc Antich (2008) va desclassificar els terrenys de la urbanització Muleta II, ubicada al Port de Sóller, propietat de Matthias Kühn.

L’origen del problema es remet al 2013, quan el Govern del PP, presidit per José Ramón Bauzá, acorda amb Matthias Kühn la requalificació de Muleta II com a sòl urbà a canvi de retirar un litigi judicial iniciat per l’empresari contra la desclassificació del Govern anterior.

De fet, la Llei Company (7/2012), en la seva disposició addicional primera, senyala que es podran incorporar com a urbans els terrenys prèviament transformats “que comptin amb els serveis plenament funcionals i suficients”. Això, suposa, tal com ha denunciat Garrido, “un regal per a Matthias Kühn que pagarem tots i totes”.

Aquests serveis no existeixen, tal com va acreditar el mateix Ajuntament de Sóller, també del PP, tot i que un informe fet per perits externs va dir el contrari i va ser aquest el que va suposar que el Tribunal Superior de Justícia acceptés els terrenys com a urbans.

L’informe pericial que va demanar el Tribunal avala que els serveis hi són a Muleta II, tot i que la realitat per a qualsevol persona que vagi a mirar demostra que el què hi ha no és ni suficient ni plenament funcional. Aquest informe acaba induït a error al Tribunal Superior, que accepta així l’acord entre el Govern i l’empresari Matthias Kühn sobre Muleta II.

L’acord transaccional acordat entre el Govern i Matthias Kühn no tenia en compte que l’Ajuntament de Sóller havia de modificar el seu planejament urbanístic per donar llum verda al projecte d’urbanització, la qual cosa no va arribar a passar, per la qual cosa en la pràctica els terrenys de Muleta II seguien sent terreny rústic protegit.

Aquesta protecció territorial es va reafirmar ja amb el Govern progressista, l’any 2016 amb el decret llei d’urbanisme i el 2017 amb la Llei d’Urbanisme.

Així les coses, per a Garrido la sentència demostra que hi ha dues maneres de mirar el territori. “La del PP, que cada vegada que pot destrueix el territori, i en tenim un altre exemple amb la consellera Marta Vidal, qui ha anunciat que legalitzarà els habitatges il·legals en sòl rústic”, i el model de l’esquerra, “que intenta protegir i conservar el nostre territori”.

A més a més, Garrido ha advertit que ara el Govern “haurà d’aclarir com i a qui pagarà la indemnització, perquè avui els terrenys de Muleta II són propietat de la Sareb, no de Kühn, perquè es va executar una hipoteca que hi havia sobre ells”.

La diputada socialista ha alertat també que aquesta sentència no hauria de comprometre el pressupost de la comunitat autònoma perquè la presidenta era conscient que aquest pleit estava en marxa, pel fet que l’actual cap de l’Advocacia era cap de departament la passada legislatura i perquè el pleit el du personalment el número dos de l’advocacia actual.

Finalment, Garrido ha manifestat la seva satisfacció pel fet que avui Muleta és un espai protegit, mentre que amb el PP “tendríem 33 macroxalets a la muntanya del Port de Sóller”.

Comments are closed