El PSIB-PSOE demana el suport als pressuposts per al 2021 “com a palanca per fer front a la pandèmia, enfortir els serveis públics i afavorir la recuperació econòmica i social”

La Comissió Executiva ha aprovat quatre propostes de resolució en suport als pressuposts per al 2021, en defensa del comerç de proximitat, en reconeixement al poble sahrauí i en defensa de la igualtat entre dones i homes

El PSIB-PSOE ha reunit de forma semipresencial a la Comissió Executiva, encapçalada per la secretària general, Francina Armengol, per analitzar la situació política actual, la qual està marcada per la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques i socials.

En aquest sentit, el portaveu de la formació, Iago Negueruela, ha avançat que l’Executiva ha aprovat una proposta de resolució amb la qual s’expressa el suport del PSIB-PSOE als pressuposts autonòmics i estatals perquè “seran una palanca important per combatre la pandèmia, amb la partida de salut amb el principal augment de recursos, 206 milions i un 12% més; per enfortir els serveis públics i l’Estat del Benestar, amb un 70% del pressupost que anirà a polítiques socials; i per afavorir la recuperació econòmica i social de les nostres illes, amb un enfocament de diversificació, digitalització i sostenibilitat”.

Per a Negueruela, són “5.881 milions necessaris per a fer polítiques concretes que ens permetran tenir més recursos per a salvar vides i mantenir llocs de feina, amb una important aposta pels serveis públics no només per a l’any que ve sinó com venim fent des del 2015, la qual cosa ens ha permès encarar millor la situació actual”.

El portaveu socialista ha defensat que “ho duim dient mesos i es compleix amb aquests pressuposts, no escatimarem recursos i farem tot el possible per acompanyar a totes les persones que estan en un moment de dificultat”. Tot plegat, a més a més, “en línia amb les polítiques de l’Estat i de la Unió Europea, sense retallades i augmentant la despesa i la inversió pública a diferència del que va succeir amb les grans retallades del PP el 2011”.

Davant tot plegat, Negueruela ha lamentat no comptar amb el suport del principal partit de l’oposició, el PP, “qui hauria de donar suport als pressuposts autonòmics, als Pressuposts Generals de l’Estat i a les mesures que impulsam per salvar vides”, a la qual cosa ha afegit que “es troba a faltar que el PP tengui una mínima altura de mires per subscriure pactes d’Estat i per treballar conjuntament com sí han tengut Ciutadans o El Pi”.

En qualsevol cas, el portaveu del PSIB-PSOE ha recalcat que “tots els esforços que realitzam són per treure endavant els pressuposts i que aquests siguin un eix clau per a la recuperació econòmica i social”.

D’altra banda, la Comissió Executiva ha aprovat una resolució per traslladar el nostre suport al comerç de proximitat, “amb la qual traslladam als comerciants de les nostres illes el nostre suport i agraïment per mantenir un sector tan important”.

En aquest sentit, la resolució proposa “conscienciar i incentivar a la població perquè facin les seves compres de Nadal en el comerç de proximitat i no en les grans plataformes digitals”.

Finalment, la Comissió Executiva del PSIB-PSOE també ha aprovat una resolució de suport al poble sahrauí, amb la qual “apostam per una solució justa i pacífica per al conflicte que es viu al Sàhara occidental”.

Des del PSIB-PSOE “condemnam la ruptura de l’alto el foc i les accions bèl·liques, amb l’actuació de l’exèrcit marroquí al Guerguerat, amb la qual el poble sahrauí continua patint la injustícia, l’abandonament i el patiment d’un poble que només aspira a ser lliure i independent”, ha explicat Negueruela.

Per això, la resolució socialista insta al compliment dels acords internacional i dels drets humans del poble sahrauí i es compromet a impulsar iniciatives a les diferents institucions per donar suport als processos de pau i a la resolució pacífica del conflicte.

25N: Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència Contra les Dones

La Comissió Executiva del PSIB-PSOE ha aprovat una quarta proposta de resolució, per expressar el compromís de la formació amb la igualtat entre dones i homes i per acabar amb totes les formes de violència que s’exerceix sobre les dones, ja sigui física, psicològica, sexual, econòmica o simbòlica.

La secretària d’Igualtat, Sílvia Cano, ha reconegut que “venim d’un any complicat, en el qual hem hagut de lamentar l’assassinat masclista de tres dones a les illes Balears pel simple fet de ser dones, sense oblidar a totes les que han estat assassinades en anys anteriors”.

Per això, Cano ha anunciat que enguany “posarem el focus damunt les dones grans víctimes de violència masclista, perquè en un estudi recent s’ha constatat que el 40% de les dones grans víctimes de violència de gènere aguanten durant més de 40 anys una situació de maltractament i que el 27% d’aquestes dones pateixen violència dues o tres dècades”.

Una realitat davant la qual els socialistes “ens comprometem a promoure accions de prevenció i sensibilització sobre la violència de gènere damunt les dones més grans, destinades a millora el coneixement dels seus drets i dels serveis disponibles per atendre’ls”, ha especificat Cano.

De fet, dimecres mateix el Grup Parlamentari Socialista durà a debat al Parlament una Proposició No de Llei per facilitar que les dones grans víctimes de violència masclista tenguin garantida una plaça de residència i facilitar tots els recursos psicològics, socials i jurídics perquè puguin gaudir d’un envelliment en pau.

A més a més, Cano ha recordat que “també hem impulsat una iniciativa als ajuntaments de les illes per rebutjar qualsevol mena de violència cap a les dones i, dins dels seus àmbits competencials, poder fer un paper de prevenció, informació, assessorament, protecció i acompanyament de les dones víctimes i els seus infants”.

Finalment, la secretària d’Igualtat ha valorat positivament que els pressuposts per al 2021 reflecteixin “un compromís socialista i feminista amb les dones”, amb 5 milions d’euros per protegir-les enfront de la violència masclista i per treballar la coeducació a les escoles com a antídot de la violència masclista”.

Per debatre sobre tota la feina feta i el que queda per fer, el PSIB-PSOE organitza per dimecres una nova trobada virtual amb la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, que es podrà seguir pel canal de Youtube dels socialistes.

Comments are closed