El PSIB-PSOE demanarà a Prohens perquè elimina l’oficina anticorrupció quan es coneix un cas que afecta directament membres del seu Govern

El Grup Parlamentari Socialista valorarà en el ple de demà els primers 100 dies de govern, marcats per l’eliminació d’organismes de control a l’Executiu, els nyaps, les retallades, les imposicions, la inacció i les mentides

El Grup Parlamentari Socialista dedicarà el plenari de demà a valorar els primers 100 dies de Govern de Prohens, marcats per l’eliminació d’òrgans de control a la seva acció, els retrocessos, les imposicions i els nyaps.

En aquest sentit, el portaveu parlamentari socialista, Iago Negueruela ha denunciat que el PP hagi registrat, pel procediment d’urgència i per lectura única, l’eliminació de l’oficina anticorrupció, amb una proposició de llei que contempla el cessament immediat del director de l’oficina una vegada la llei entri en vigor i que crea un registre de transparència que ja existeix. Una proposició de llei que es registra en el moment en el qual s’han conegut diversos escàndols del PP a l’Ajuntament de Campos.

Per tot plegat, Negueruela ha criticat que “quan es coneix un cas que afecta directament a membres del Govern de Prohens, oculten, suprimeixen i eliminen mecanismes de control com l’oficina anticorrupció, la qual cosa recorda a les etapes més fosques del PP”.

Per al portaveu socialista, “el PP no vol veus crítiques amb la seva gestió, no vol que s’investigui el que han fet on han governat”, tot i que “almanco haurien de mantenir les formes i que l’oficina pugui acabar totes les feines iniciades”.

Davant aquesta situació, Negueruela demanarà demà a Prohens “perquè vol suprimir l’oficina, perquè té tanta pressa en fer-ho i sense cap rigor”, i sobretot, “perquè el seu partit ha registrat la supressió de l’oficina després de conèixer informacions complexes de l’Ajuntament de Campos els darrers anys”.

A més a més, el portaveu socialista ha recordat que aquest es suma a altres escàndols viscuts els primers 100 dies de Govern, com el retard en la publicació de la declaració de béns de la consellera Vidal i la seva incompatibilitat pel fet d’haver administrat una societat immobiliària mentre era la consellera de l’àmbit.

D’altra banda, per al Grup Parlamentari Socialista els primers 100 dies del Govern també estan marcats pels nyaps, com és el cas del decret llei de successions. “És el bunyol més gran d’Espanya, el PP ha fet aquesta mesura a altres llocs, però aquí ha improvisat, ha cercat una altra manera de fer-ho i ara ha hagut de fer 17 esmenes a 6 articles, enganyant a la ciutadania, la qual haurà de mantenir la bonificació de successions perquè sortirà més a compte”.

Un altre dels fets que marquen aquesta primera etapa del Govern és “l’amnistia urbanística en sòl urbà”, sobre la qual “volem saber quins pelotazos existeixen darrere el decret llei d’habitatge, perquè quan el PP fa amnisties en urbà per desgràcia solen anar amb nom i llinatge”, ha explicat Negueruela.

Les retallades són una altra característica del Govern, pel fet que “no volen mantenir les principals mesures per aquest hivern, com la gratuïtat del transport públic, la gratuïtat de les matrícules universitàries o les mesures de suport als treballadors desocupats.

Això sí, Negueruela ha advertit que el Govern compta amb recursos importants, després d’haver aprovat un sostre de despesa de 6.300 milions d’euros, 400 milions més que l’any passat. “Costa ha de dir per què amb aquest sostre de despesa no pot assumir els 40 milions d’euros per la gratuïtat del transport públic, perquè no pot assumir les deduccions per hipoteques variables, una tercera paga en dependència o la pujada de la Renda Social Garantida”.

Finalment, Negueruela també ha defensat que estam davant els “100 dies de mentides i d’inacció, perquè hi ha sis conselleries de les quals no en sabem res, o l’únic que fan són mesures que estaven en marxa per part del govern anterior”.

 

Votació IB3

Pel que fa a la votació del director general d’IB3, Negueruela ha avançat que el Grup Parlamentari Socialista s’abstindrà, perquè tot i que el PP presenta un perfil professional, la consellera de Presidència ha dit que es planteja reformar la llei d’IB3 perquè pugui existir programació en castellà.

La programació íntegra en català, completar la internalització, modernitzar l’ens i apostar pel sector audiovisual i garantir la independència d’IB3 són les quatre propostes irrenunciables que ha plantejat el PSIB-PSOE.

Per això, Negueruela ha assegurat que la votació de demà serà abstenció, mentre que de cara a la segona hi ha un mes de marge per “parlar de model i no només de noms, i perquè el PP deixi clar si aprovarà aquesta llei que ha demanat Vox per introduir la programació en castellà”.

Comments are closed