El PSIB-PSOE demanarà la nul·litat de les sentències franquistes i la condemna de les pràctiques repressives del feixisme

Sílvia Cano ha fet una primera valoració dels pressuposts per al 2020, els quals aporten “certesa, fiabilitat, estabilitat, prudència i solucions”

El ple del Parlament debatrà demà una Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista “amb una àmplia repercussió democràtica i emocional”, com és el fet de reconèixer i fer homenatges d’Estat a les víctimes del franquisme i la dictadura. 

 Així ho ha anunciat la diputada socialista Mercedes Garrido, qui ha avançat que “després de situar-nos a l’altura de la resta de països europeus amb l’exhumació de Franco, els socialistes no ens volem quedar amb aquest pas i volem anar més enllà”. 

 En un moment en el qual “l’extrema dreta propugna la derogació de la Llei de Fosses o de la Llei de Memòria Democràtica, presentam una iniciativa que vol continuar fent justícia a les víctimes del feixisme”. 

 La iniciativa insta al Govern d’Espanya a fer les modificacions legislatives oportunes per declarar nul·les les sentències judicials de tribunals franquistes així com també aquests tribunals, a actualitzar la Llei de Memòria Històrica, a què es promoguin homenatges públics i sol·licituds de perdó amb els quals es reconegui públicament el caràcter de víctima de la Guerra Civil i de la repressió franquista, i a què s’institucionalitzin aquests homenatges. 

 A més a més, és una proposta que també contempla el rebuig als posicionaments xenòfobs, racistes i feixistes, contraris a l’ordenament constitucional, i la condemna de forma rotunda i oficial des del Parlament de les pràctiques repressives del franquisme que van suposar una sistemàtica violació dels drets humans. 

 En aquest sentit, Garrido ha apuntat que “no hi caben equidistàncies, de l’extrema dreta no esperam res però sí esperam que PP i C’s es pronunciïn de manera clara i contundent, ja que encara no sabem que pensen de l’exhumació del dictador ni si hi estan d’acord o no”. 

 La diputada socialista ha recordat que “a Balears hem iniciat un camí de no retorn en aquest àmbit, amb la Llei de Memòria Democràtica i la Llei de Fosses, amb la creació d’una Direcció General de Memòria Històrica i amb l’obertura de les fosses”. 

Finalment, Garrido ha insistit en què “el Partit Socialista és el partit de la memòria històrica i així ho hem anat demostrant, amb Xisco Antich fent el mapa de les fosses, amb Francina Armengol impulsant l’obertura d’aquestes fosses i amb Pedro Sánchez exhumant al dictador del seu mausoleu”. 

D’altra banda, la portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha fet una primera valoració dels pressuposts de la comunitat autònoma per al 2020, els quals entraran aquesta setmana al Parlament per a la seva tramitació. 

Cano ha qualificat els comptes de “prudents, rigorosos i compromesos amb la despesa social, ja que 7 de cada 10 euros aniran a educació, sanitat, serveis socials, habitatge o ocupació, amb la qual cosa demostram que és compatible el rigor pressupostari i les exigències econòmiques amb la defensa de l’Estat del Benestar”. 

De fet, la portaveu socialista espera que “tots els grups polítics es posicionin a favor i que no demanin la seva devolució, perquè són els comptes que necessiten les illes, ja que aportaran estabilitat, certesa, solucions, prudència, fiabilitat i rigor”. 

 Malgrat això, Cano ha criticat que el PP, un any més “desempolsa argumentari per dir que són uns pressuposts ficticis i inflats, però sabem que els fets són el seu pitjor enemic perquè duen 5 anys dient el mateix i així i tot els aprovam amb temps i forma, creixem per sobre del 2% i estam en nivells màxims d’ocupació”. 

 Per això, Cano ha reiterat que “mentre el nostre model està sempre en la defensa dels més vulnerables i el rigor econòmic, el del PP està en la tisora, la qual sembla que frissen per aplicar”.

Comments are closed