El PSIB-PSOE denuncia l’oportunisme del PP per voler imposar un règim fiscal des del Senat deixant al marge la negociació amb el Govern de l’Estat i de les Illes Balears

Bonet: ”El PP cerca el titular fàcil amb aquesta moció que és un atac a l’autogovern, perquè pretén corregir des del Senat un acord pres per la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda, un menyspreu a la iniciativa política que correspon al Govern de les Illes Balears”

El senador per Mallorca del PSIB-PSOE i portaveu del Grup Territorial dels senadors socialistes de les Illes Balears, Cosme Bonet, ha defensat una esmena a la moció del Partit Popular en la qual pretenien imposar un règim fiscal des del Senat i modificar el càlcul del factor d’insularitat, després que el Govern de les Illes Balears el passat 23 de setembre arribés a un acord històric amb el Govern de l’Estat a través de la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda amb un factor d’insularitat de 183 milions d’euros per al 2022.

D’aquesta manera, Bonet ha incidit que “el Partit Popular s’ha negat a negociar l’esmena deixant clar que només cerquen el titular fàcil amb aquesta moció que és un atac a l’autogovern, perquè pretén corregir des del Senat un acord pres per la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda, un menyspreu a la iniciativa política que correspon al Govern de les Illes Balears”.

“El senador interpel·lant va afirmar fa quinze dies que no calia ser federalista per defensar la insularitat, pot ser no, però aquest federalista que els parla els diu que des de postulats centralistes i repressius respecte a l’Estat de les Autonomies com té el PP, no tenen cap credibilitat a l’hora de defensar la insularitat”, ha expressat el senador socialista Bonet.

En la mateixa línia, Bonet ha fet un repàs cronològic de les gestions del Partit Popular relacionades amb el REIB. Així, ha recordat que l’abril de 2015 l’expresident de les Illes Balears José Ramón Bauzá (PP) anuncià un acord sobre un nou règim fiscal que implicava la modificació del REIB i al final va decaure a la dissolució de les Corts.

Més tard, el 2018 el ministre Montoro (PP) posava 90 milions anuals de fons d’insularitat, la meitat de l’acord actual, una xifra que mai no es va posar per escrit. “La realitat és que cap govern del PP ha complit amb l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears ni ha aprovat un Règim Especial per a Balears; la gestió del PP és un zero absolut”, ha incidit el senador socialista.

Per la seva part, la senadora del PSIB-PSOE per Mallorca, Susanna Moll, ha presentat l’esmena desatacant que “el Partit Popular exigeixen fer tot el que ells no fan quan governen, tant és així que cada any que va governar el PP no varen ser capaços de desenvolupar el REIB”, i hi ha afegit que “el que és cert és que els que acaben d’aconseguir una inversió històrica per a les nostres Illes és el govern de Pedro Sánchez i el govern de Francina Armengol”.

Així, Moll ha insistit que “el PP arriba tard a aquesta moció, l’acord ja hi és 183 milions per al 2022, per tant, s’haurien d’alegrar”. “Els socialistes continuarem treballant per aconseguir el règim fiscal, per això presentam l’esmena en positiu que reflecteix un compromís d’aquest govern amb els ciutadans de les Illes”, ha subratllat.

Finalment, la senadora socialista Moll ha demanat al Partit Popular que “si vertaderament els preocupa la ciutadania de les Illes Balears convencin al seu president perquè voti a favor dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022”, ha conclòs.

Deslleialtat institucional i menyspreu a l’autogovern

Bonet ha expressat que “caldria esperar del principal partit de l’oposició una mica més de lleialtat institucional, però a hores d’ara de la pandèmia ja no esperam molt dels escons de la dreta”, i hi ha afegit que “s’han negat a participar fins i tot en el Pacte de Reactivació que reuneix a les institucions, el Govern, els Consells, els Ajuntaments, la societat civil, per impulsar junts la sortida de la crisi provocada per la pandèmia”.

“Ni tan sols el Partit Popular va donar suport als 855 milions d’euros de suport al teixit empresarial que va aprovar el Congrés dels Diputats, que a hores d’ara el Govern de les Illes Balears ja ha fet arribar a empreses i autònoms”, ha exposat Bonet.

Finalment, després de la intervenció Bonet ha advertit que “s’han quedat sense argumentari i tiren de la proposta d’un règim fiscal i de canviar la metodologia quan els fets ens demostren que val més fiar-se de la capacitat negociadora dels dos Governs actuals que de les seves propostes de darrera hora per pujar a un tren que vostès, durant molts d’anys de govern, varen deixar passar”. “Hauran aconseguit el seu titular, però no hauran aportat res positiu per a la ciutadania de les Illes Balears”, ha conclòs.

Comments are closed