Pilar Costa: “Amb el sostre de despesa i l’acord per als pressuposts de l’Estat iniciam el recorregut cap a una nova etapa de la recuperació”

La portaveu parlamentària dels socialistes també ha valorat com a molt bona notícia l’acord per a la futura llei estatal d’habitatge, que s’emmiralla en la pionera llei autonòmica

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Pilar Costa, ha qualificat de “molt bona notícia que s’iniciï el recorregut per a l’aprovació dels Pressupostos Generals de la Comunitat Autònoma per a 2022” amb l’aprovació avui en Consell de Govern del sostre de despesa no financera, fixat en 5.176,6 milions d’euros.

Costa ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus parlamentaris, que precisament ha acordat que el ple de la setmana que ve que comparegui la consellera d’Hisenda, Rosario Sánchez, per informar d’aquesta qüestió i també que es debati i voti aquest sostre de despesa.

“Es tracta del sostre de despesa no financera més alt de la història de les Illes Balears, un 9,5% més que el pressupost inicial de 2021”, ha destacat la socialista, emfasitzant que els comptes públics de l’any que ve seran els primers que també inclouran el factor d’insularitat previst al REB i recursos provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència dels fons europeus Next Generation.

Així mateix, la portaveu socialista ha volgut posar de relleu l’acord per als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2022 a què ha arribat el Govern d’Espanya i la posada en marxa dels quals és imminent. “Que s’iniciï el recorregut dels comptes de la Comunitat Autònoma i de l’Estat suposa que en un marc de situació tan difícil ens puguem endinsar en una nova etapa de recuperació”, ha insistit Costa.

Així mateix, en el ple de la setmana que va també compareixerà el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, per informar sobre el Pla d’Inversions Estratègiques de les Illes Balears.

Respecte d’això, Costa ha dit que serà “una nova oportunitat per debatre sobre aquestes inversions en seu parlamentària” i ha convidat “els grups que diuen que no poden fer aportacions” a fer-les. “Tenen una nova oportunitat de fer les propostes que creguin oportunes”, ha dit, insistint que “val més que el PP arribi tard que no arribi, i se sumin a les propostes del Pacte de Reactivació”.

Acord sobre la Llei d’Habitatge

D’altra banda, Costa ha considerat una bona notícia l’acord sobre la futura llei estatal d’habitatge i ha destacat que “posa de manifest més que mai les mancances de molta gent per accedir a un habitatge digne”.

La socialista ha destacat que la proposta de llei, atenent allò que s’ha fet públic fins aleshores, segueix la línia de la llei autonòmica, aprovada la passada legislatura, en tant que “inclou la possibilitat d’establir mecanismes per poder incidir en els preus dels habitatges”, fent referència a conceptes que ja recull la llei balear, com els relatius a grans tenidors o a zones tensionades.

Així mateix, Costa ha aplaudit les ajudes anunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, de 250 euros mensuals per a lloguer per als joves com a mecanisme “per facilitar la seva emancipació”.

Per tot plegat, la socialista ha recordat que “no existeix una mesura única que arregli tot el problema de l’habitatge, sinó que es tracta de sumar mesures per aconseguir abaixar els preus perquè tothom pugui tenir dret a accedir a un habitatge digne”.

En aquest sentit, Costa ha reconegut que “les mesures sempre ens semblaran insuficients enfront d’un problema d’aquesta magnitud”, però ha recordat que “allò que no es pot fer és compartir el que fa l’oposició, que diu no a totes les mesures i no aporta cap solució”.

“M’agradaria saber quina és la proposta de la dreta per donar solució o, com a mínim, abaixar el grau de dificultat que té molta gent per accedir a un habitatge si no és incidint en els preus o donant ajudes”, ha exposat Costa, recordant que “duim molts d’anys veient que el mercat no ho regula, al contrari, el problema s’ha agreujat per una manca d’oferta d’habitatges, que no manca d’habitatges”.

Comments are closed