El PSIB-PSOE donarà suport al decret llei que “reforçarà la xarxa de protecció social més gran que han tengut mai les Illes Balears”

Beatriu Gamundí: “L’Ingrés Mínim Vital i la Renda Social Garantida no existirien si governàs el PP, només es reforça l’Estat del Benestar quan govern l’esquerra”

El Grup Parlamentari Socialista ha anunciat que donarà el seu suport a la validació demà en el Parlament de les Illes Balears del decret llei “amb el qual reforçarem la xarxa de protecció social més gran que han tengut mai les Illes Balears”, tal com ha expressat la diputada socialista Beatriu Gamundí.

Es tracta d’un decret llei que, entre altres qüestions, equipararà la Renda Social Garantida, aprovada pel Govern de les Illes Balears el 2016 i ampliada durant l’Estat d’Alarma, amb l’Ingrés Mínim Vital, la prestació estatal aprovada pel Govern d’Espanya aquest estiu, “dues prestacions fonamentals, amb les quals demostram que no deixam ningú enrere, ja que on no arribi una, ho farà l’altra”.

De fet, amb aquest decret llei es prorroga fins al 30 de setembre el termini perquè famílies sol·licitants de l’Ingrés Mínim Vital que encara no el perceben puguin continuar comptant amb la Renda Social Garantida, de manera que no quedin sense cap prestació per motius administratius.

En aquest sentit, la socialista ha recordat que “mentre en l’anterior crisi el PP retallava en totes les potes de l’Estat del Benestar, ara hem reforçat aquestes dues eines que són salvavides per a molta gent que ho està passant malament”.

A dia d’avui, són 2.000 les persones de les Illes Balears que reben l’Ingrés Mínim Vital, i tot i que es tracta “d’una eina important que té una posada en marxa complicada, entenem les molèsties que hagi pogut ocasionar”.

No obstant això, Gamundí ha recordat que “s’està fent feina per donar una resposta al més aviat possible” i ha realçat que “el més important és que tenim un nou dret de ciutadania que ajuda i ajudarà a molta gent” i també el fet que durant la seva tramitació d’aquesta, el “govern ha mantingut la Renda Social Garantida”.

Respecte d’aquestes dues prestacions, la socialista ha emfasitzat que “no hi serien si governàs el PP, perquè només es reforça l’Estat del Benestar quan govern l’esquerra”. Precisament, amb aquest decret llei s’augmentaran les ràtios de professionals sociosanitaris a les residències de les Illes Balears, que s’incrementaran en un 15%.

“Aquí també es nota la diferència quan governa el PP i quan governam nosaltres, ja que mentre el PP baixava les ràtios, nosaltres els augmentam”, ha explicat Gamundí. Així, del personal total de les residències es passa dels 52 a 57 treballadors per cada 100 residents.

En darrer terme, aquest decret llei també contempla les noves sancions per a algunes de les restriccions posades en marxa, com la prohibició de fumar a l’espai públic, una mesura que el PP va titllar de “màrqueting”, d’igual manera que ho va fer amb la de la mascareta obligatòria.

“Esperam que el senyor Company hagi deixat la seva deriva obstruccionista i, davant la incapacitat de fer propostes constructives i en positiu, almenys voti a favor de la validació d’aquest decret llei”, ha conclòs la diputada.

Compareixença de la consellera de Salut

D’altra banda, el plenari de demà també acollirà la compareixença, a petició pròpia, de la consellera de Salut, Patrícia Gómez, qui explicarà els detalls de l’evolució de la pandèmia “amb total transparència i donant la cara, davant una segona onada que ni els experts esperaven tan prest”, ha expressa la portaveu parlamentària socialista, Sílvia Cano.

Cano ha posat de relleu que “estam millor preparat per abordar aquesta segona onada, amb 900 nous professionals sanitaris, més material de protecció, amb més proves PCR -som la sisena comunitat que més proves fa-, més capacitat de rastreig -amb 260 rastrejadors més els 100 de l’exèrcit-, amb un major coneixement de la malaltia i amb els centres de salut i els hospitals dotats de plans de contingència per adaptar-se a cada moment epidemiològic”.

En resum, “una bona feina del Govern de les Illes Balears, que ha anat compassant mesures a l’evolució de la pandèmia i a les circumstàncies, seguint sempre l’evidència científica i el que recomanen els experts, i que ha d’anar acompanyada de la responsabilitat individual i col·lectiva”.

En aquest sentit, Cano ha recordat com l’executiu autonòmic ha pres “mesures complexes i difícil a determinades barriades d’Eivissa i Mallorca i que sembla que ja estan donant resultats”, les quals han estat acompanyades d’altres intervencions de tipus social “per oferir als més vulnerables tot el suport de les administracions”.

Finalment, Cano ha reiterat el compromís dels socialistes amb el Govern per “seguiré fent feina des del rigor i la serietat” alhora que ha tornat a demanar a la resta de formacions que així ho facin. “Necessitam unitat d’acció; és moment d’evitar el partidisme i intentar treure rèdit polític”.

Comments are closed