El PSIB-PSOE insisteix a mantenir la gratuïtat de les matrícules universitàries davant un Govern que “té els recursos però no la voluntat per fer-ho”

El Grup Parlamentari Socialista ha centrat la sessió de control en denunciar els incompliments i els nyaps del PP en matèries cabdals per a la ciutadania com l’educació, l’habitatge, el turisme o els imposts.

El Grup Parlamentari Socialista ha centrat la sessió de control al Parlament en denunciar els incompliments i nyaps del PP en els primers mesos de Govern, així com les formes i el to en què les expliquen i es dirigeixen a la cambra parlamentària.

En primer lloc, el diputat socialista, Ares Fernández, ha reclamat al Govern que retorni les primeres matrícules universitàries com a mesura d’ajuda a les famílies davant el curs escolar més car de la història. En aquest sentit, el socialista ha criticat la contradicció que suposa tenir un Govern que diu que abaixarà els imposts perquè hi ha recursos suficients i, a la vegada, no mantenir una mesura que “l’únic que cerca és que cap jove deixi d’estudiar per no poder-se pagar les matrícules universitàries”.

Fernández ha reclamat que el moment d’impulsar aquesta mesura “és ara”, mentre que ha recordat com per fer-ho “tenen un decret que ja va aconseguir beneficiar a 3.000 estudiants universitaris de la comunitat autònoma”.

A més a més, el diputat socialista ha destacat que el PP es va comprometre en el seu programa electoral amb la gratuïtat de les matrícules, “però amb una diferència important, com és una nota de tall amb la qual diuen als estudiants que si no tenen recursos econòmics suficients i no són estudiants notables no tendran accés a aquesta gratuïtat”.

També en matèria educativa, la diputada Amanda Fernández ha retret al Govern el seu incompliment amb la gratuïtat de les guarderies, i ha mostrat la seva preocupació perquè el conseller “no sap diferenciar entre xarxa complementària i guarderies”, a la vegada que ha defensat que “l’únic Consell que encara no ha fet el reglament és el d’Eivissa, governat pel PP des de fa quatre anys”.

D’altra banda, el Grup Parlamentari Socialista també ha denunciat la gestió i les mentides de la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal. El diputat Damià Borràs ha criticat que amb les polítiques del PP, “un fons voltor ara mateix té 8 milions d’euros més al calaix perquè la consellera va tornar enrere l’operació de tempteig i retracte de 88 pisos que ara faran créixer la bombolla immobiliària de l’especulació, mentre que avui ha reconegut dues vegades que va parlar sobre aquests pisos amb l’intermediari del fons voltor”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Sílvia Cano, qui ha lamentat que la consellera ha començat la legislatura “amenaçant a diputats, i a funcionaris, mentre que encara és l’única consellera que no ha registrat la seva declaració de béns”.

També s’ha referit a la consellera Vidal el diputat socialista, Àlex Pitaluga, qui ha denunciat que la setmana passada “ens vam trobar amb 3 amenaces de la consellera, quan el vertader problema és la seva actitud cap a l’oposició”.

Un altre dels principals nyaps del Govern en els primers mesos de gestió és l’Impost de Successions, sobre el qual el diputat Llorenç Pou ha acusat el PP d’enganar els ciutadans perquè “van aprovar un decret llei i els ciutadans continuen pagant aquest impost”, la qual cosa ha derivat, segons el socialista, en un “caos jurídic, un caos pressupostari i la indignació dels assessors fiscals que no entenen com es pot crear tanta inseguretat jurídica”.

Pou també ha fet referència a la manca de diàleg del Govern de Prohens, assegurant que “no s’han reunit amb el sector fins ara, que volen rectificar l’embull que han muntat amb l’impost de successions”.

Una altra de les qüestions que preocupa al Grup Parlamentari Socialista és l’eliminació de l’Oficina Anticorrupció, que arriba quan “en menys de 100 dies ja hem vist una consellera que afavoreix un fons voltor, que s’apropia d’una plaça pública d’aparcament per a ús privat i que contradiu al president del Parlament, mentre que també hem vist una directora insular de Menorca fent festes privades a un espai públic”, ha defensat el portaveu adjunt, Marc Pons.

“Mentre això passa, el vicepresident bravejava que s’ha d’eliminar l’Oficina Anticorrupció, per la qual cosa ens demanam quins són els motius reals per voler tancar aquest òrgan”, ha apuntat Pons.

De fet, el portaveu adjunt del Grup Parlamentari ha insistit en el fet que “l’únic partit condemnat per corrupció en aquestes illes és el PP i el primer que fa és anunciar la supressió d’un filtre important per evitar la corrupció en aquestes illes”.

Per això, Pons ha proposat al Govern que faci una proposta de millora de l’oficina, perquè “si eliminen aquest filtre, seran responsables de tots els casos de corrupció que hi pugui haver en aquestes illes”.

Finalment, el diputat socialista, Marco Guerrero, ha traslladat la preocupació dels socialistes per la manca de model turístic del PP. “S’ha de dir basta al turisme d’excessos, tenen un decret per fer-ho i l’han d’aplicar, com fa el seu batle de Calvià i no els seus companys d’Eivissa”, a la qual cosa ha afegit que “el decret funciona, el que no funciona és no aplicar-lo o rebaixar les seves mesures”.

Comments are closed