El PSIB-PSOE lamenta que Prohens segueixi parlant d’estudis i no adopti mesures urgents d’habitatge o càrregues de treball

Iago Negueruela afirma que és “incompatible” parlar de mesures consensuades però tenir previst aprovar aquesta setmana una mesura unilateral per legalitzar el sol rústic

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha lamentat avui, en acabar la reunió amb nombroses entitats econòmiques i socials de les Illes, convocades per la presidenta Prohens per obrir un debat sobre sostenibilitat, que la proposta del Govern no es correspon amb les mesures que posa en marxa, i mentrestant, parla d’estudis i diagnòstics, sense abordar problemes tan greus i tan urgents com és l’accés a l’habitatge o el control de càrregues de treball.

Negueruela ha indicat que una part de la foto que ha plantejat Prohens està distorsionada, perquè la responsabilitat de les 115.000 places turístiques incrementades en aquests anus són conseqüència de la Llei Delgado i de les mesures de Jaime Martínez, el batle de Palma. Per això, Negueruela ha volgut remarcar l’esforç que en el seu moment va fer el conseller Biel Barceló per frenar creixements, ja que aquelles 115.000 places provenen de decisions fetes per la Llei Delgado.

Per altra banda, el portaveu socialista s’ha mostrat satisfet perquè el PP assumeix ara el discurs de l’esquerra i no parla ja de derogar la llei ni la moratòria turístiques, ni atura els controls als creuers. No obstant això, ha trobat a faltar diversos elements. En primer lloc, malgrat les 7 propostes d’acció de Prohens, han quedat fora les mesures d’habitatge, i “no es pot parlar avui d’un pacte social i econòmic sense tenir en compte les externalitats del turisme, sense parlar d’habitatge”.

D’altra banda,  Negueruela també ha criticat que mentre Prohens parla de consens per a la sostenibilitat, però n’adopta altres de forma unilateral. Així, ha indicat que el Govern del PP ha pres ja la decisió de suprimir els controls d’inspecció de treball aquest estiu, sense basar-se en cap dada ni cap estudi. Una mesura que es pren davant un estiu on hi haurà més càrregues de feina per als treballadors del sector, i s’ha fet sense basar-se en cap estudi, perquè totes les dades apunten a la necessitat de més inspectors.

I, en segon lloc, en la mateixa línia que s’han expressat les entitats ambientalistes, el PSIB-PSOE considera que no es pot aprovar aquest divendres un decret llei amb mesures per legalitzar el sòl rústic, sense dades ni debat. “Això és incompatible -indica Negueruela-, no és possible parlar d’adoptar mesures que afecten futures generacions de forma duríssima i estar volent-se legalitzar el sòl rústic”. Per als socialistes, Prohens “és una presidenta de paraules, que fa accions en direcció contrària”.

Per això, Negueruela ha demanat a la presidenta que aturi el decret llei: “Si vol tenir credibilitat, no pot legalitzar el sòl rústic i ha de mantenir allò que ha dit, la lluita contra l’intrusisme i les activitats il·legals”; per això, no pot adoptar com a primera mesura legalitzar el sòl rústic.

Iago Negueruela també ha evidenciat la incoherència de Prohens: “diu una cosa              -estudis- i en fa una altra -legalitzar el sòl rústic, sense estudis”.

Finalment, el portaveu socialista ha lamentant que no s’hagin convidat entitats com l’Obra Cultural Balear o les federacions sindicals amb les mateixes competències que les federacions empresarials que sí que hi eren: “es un gest que demostra cap a on vol anar aquest Govern”.

Recursos addicionals

Comments are closed