El PSIB-PSOE presentarà esmena a la totalitat dels pressuposts del Govern, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma

Els socialistes critiquen la manca de projecte i idees dels governs de PP i Vox i la rendició a les dèries ideològiques de la ultradreta en els comptes públics per al 2024

El PSIB-PSOE ha anunciat avui que presentarà una esmena a la totalitat dels pressuposts per a l’any que ve del Govern, del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma.

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha justificat aquest rebuig als comptes per a l’any que ve perquè “amb el major pressupost de la història, de 6.400 milions d’euros, és un dels anys que pitjor s’atenen les necessitats de la ciutadania de les nostres illes, retallant totes les ajudes en un moment d’alta inflació”.

En aquest sentit, Negueruela ha denunciat que “no entenem que no es mantenguin les ajudes de 300 i 600 euros als treballadors que entren en situació de desocupació ara a l’hivern, no hi ha ajudes en dependència, no està pressupostada la gratuïtat del transport públic i també retallen la gratuïtat de les matrícules universitàries, mentre que l’única cosa que han incorporat són les deduccions a les hipoteques variables gràcies a l’esmena del PSIB-PSOE a l’impost de successions”.

D’altra banda, el portaveu socialista s’ha mostrat sorprès perquè “no s’hagi reunit la comissió ni el ple de l’Impost del Turisme Sostenible ni tan sols per informar dels canvis legals que s’han introduït per la porta de darrere, llevant-lo per finançar habitatge i ocupació”. De fet, “augmenten les dietes per qui està a l’IBAVI, que fins ara no es cobraven, però, en canvi, no tenen recursos per fer més habitatges”.

Finalment, Negueruela ha assegurat que estam davant un Govern “sense idees ni projecte, la qual cosa es nota tant que fins i tot Prohens es planteja renunciar a 1.000 milions de condonació del deute d’aquesta comunitat autònoma, per la qual cosa aquest pressupost mereix una esmena a la totalitat, i si no s’aprova, farem feina en esmenes en positiu perquè es tenguin en compte les necessitats socials de la ciutadania d’aquestes illes”.

Per part seva, la portaveu socialista al Consell de Mallorca, Catalina Cladera, també ha anunciat l’esmena a la totalitat als pressuposts insulars perquè “no hi ha projecte, ni idees i el que fan és per inèrcia del que s’han trobat, amb una bona situació financera i recursos suficients gràcies a la gestió dels darrers 8 anys”.

Cladera ha denunciat que els comptes insulars estan marcats per una gran deriva ideològica a conseqüència del pacte PP-Vox, la qual cosa es trasllada en què “baixen en un 60% el programa de política lingüística i a l’Obra Cultural Balear li lleven un 30% de la seva subvenció nominativa”.

La socialista també ha lamentat que al pressupost no hi ha cap menció a la violència de gènere, mentre que en relació amb el canvi climàtic ha criticat que “baixen d’una forma descarada les inversions en camins i finques públiques mentre pugen la partida destinada a caça”.

Cladera s’ha referit a una “deixadesa de projectes estratègics que s’havien iniciat durant els governs progressistes, amb la qual es perden inversions, fons europeus i fons de l’ITS, com amb la descontaminació de la central d’Alcanada o el Tren de Llevant, que no apareix a cap institució”.

En relació amb l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, la portaveu socialista ha destacat que “mentre en 8 anys nosaltres hem doblat el pressupost, ara es redueix la inversió, sobretot per reduir les llistes d’espera en dependència”.

Per acabar, Cladera ha posat de manifest que Galmés ha decidit destinar 43 milions d’euros a TIRME “que són recursos públics que paguen els ciutadans i que no es destinen a un escut social que desapareix, i sí a una empresa privada per manca de voluntat de negociar amb aquesta concessionària per rebaixar la tarifa”.

En el cas de l’Ajuntament de Palma, la portaveu socialista Rosario Sánchez, ha dit que “també presentarem una esmena a la totalitat del pressupost, bàsicament perquè no ajuda les famílies a arribar a final de mes, no fa res perquè la gent pugui transitar aquesta etapa d’alta inflació i renuncia a fons externs de manera escandalosa, com els fons europeus i fons que venien de l’estat”:

Sánchez ha remarcat que “no hi ha un model de ciutat sinó tot el contrari, anuncis dispersos, crea confusió sobre el que ha de ser Palma i és un pressupost que està al servei absolut de les dèries ideològiques de la ultradreta.”

Comments are closed