El PSIB-PSOE proposa a Prohens tres grans acords de país per a un nou escut social, per a l’habitatge i per la llengua

Mentre la presidenta trasllada una resposta a les propostes socialistes, el Grup Parlamentari Socialista es reunirà amb la societat civil per enriquir els tres grans acords i traslladar-los al Parlament

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha valorat positivament la reunió amb la presidenta del Govern, Marga Prohens, en la qual el PSIB-PSOE ha presentat tres grans acords de país per a un nou escut social, per l’habitatge i per la llengua, amb l’objectiu de donar solució als principals problemes de la ciutadania.

D’aquesta manera, Negueruela ha ofert al Govern un nou escut social per ajudar a les famílies de les illes davant l’increment de preus que s’està tornant a produir, especialment en els productes més bàsics com l’oli i el combustible.

Entre les principals mesures proposades, destaca el manteniment de la gratuïtat de les primeres matrícules universitàries, la gratuïtat del transport públic, les dues pagues extres per als fixos discontinus i l’increment de fins a 400 euros de la deducció fiscal pel pagament d’hipoteques variables posada en marxa per l’anterior executiu progressista.

Per posar-lo en marxa, Negueruela ha demanat a la presidenta que convoqui la Mesa de Diàleg Social i el Pacte de Reactivació, per tal que tota la societat pugui fer les seves propostes i enriquir la proposta d’escut social que fa el Partit Socialista.

En segon lloc, el portaveu parlamentari socialista ha ofert a Prohens un gran pacte per l’habitatge, en el qual estiguin incloses totes les parts afectades per la manca d’habitatge i no només el sector empresarial, com va passar a la reunió de dimarts passat convocada pel Govern per explicar el pròxim decret llei d’aquest àmbit.

En aquest sentit, Negueruela ha demanat la convocatòria de la Mesa de l’Habitatge, i ha aconseguit de Prohens el compromís que el decret llei d’habitatge es tramiti com a projecte de llei perquè els grups parlamentaris hi puguin fer esmenes.

L’objectiu dels socialistes és garantir l’habitatge com un dret de ciutadania i no com un bé d’especulació, per la qual cosa proposen incrementar el parc d’habitatge públic, apostar per la rehabilitació d’edificis, mantenir el dret de tempteig i retracte, reutilitzar sòl urbà en detriment de noves classificacions de sòl per fer-hi HPO, comptant amb la resta d’administracions públiques, agilitzant el sistema constructiu i fomentar els habitatges públics compartits, per combatre la solitud no desitjada.

Finalment, Negueruela ha proposat un tercer gran pacte per la llengua, recordant que el català sempre ha estat motiu de consens a les nostres illes, també per part del PP, i no àmbit de confrontació, com està fent ara el Govern eliminant-lo com a requisit a la sanitat pública.

Per això, el portaveu parlamentari socialista ha traslladat a Prohens que tendrà el suport dels 18 diputats i diputades socialistes per tornar enrere les disposicions del decret llei que suprimeix el requisit del català a la sanitat pública i el PP torna als consensos que sempre hi ha hagut en aquesta matèria.

Amb tot, Negueruela ha aconseguit el compromís de la presidenta d’estudiar aquestes propostes, per la qual cosa els socialistes esperaran una resposta. Així i tot, el portaveu socialista ha anunciat que el PSIB-PSOE iniciarà la setmana que ve una sèrie de reunions amb sindicats, entitats, partits polítics i representants de la societat civil per presentar-los aquests tres grans acords i poder-los enriquir amb les seves propostes, de manera que aquests es puguin acabar traslladant al Parlament i al Govern.

D’altra banda, Negueruela també ha pres nota de les propostes que ha fet Prohens, en matèria d’habitatge i en matèria de salut, entre les quals destaca la continuïtat de les iniciatives empreses per l’anterior Executiu en matèria de salut mental i per a la fidelització de professionals sanitaris.

Sí que crida l’atenció que la presidenta no hagi fet cap proposta econòmica ni referida a la baixada d’imposts que ha anunciat el seu Executiu, per la qual cosa esdevé encara més important la proposta socialista per a un nou escut social, amb mesures per a les famílies, els treballadors i les treballadores, els joves i les persones més vulnerables, a més d’importants deduccions fiscals.

Comments are closed