El PSIB-PSOE reclama que Autoritat Portuària retiri el megaprojecte que ha planificat el PP per al Port de Palma

El portaveu socialista, Iago Negueruela, exigeix a la presidenta Prohens que dugui el projecte a la mesa de sosteniblitat i que deixi de dir una cosa i fer-ne la contrària

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha posat de manifest avui que el PP torni a fer mostres de cinisme en voler dur al Consell d’Administració un megaprojecte per al port de Palma i, al mateix temps, mantengui un discurs de sostenibilitat i diàleg amb els agents de la societat.

Negueruela ha recordat que ahir mateix el PSIB-PSOE ja va denunciar aquest cinisme i doble joc del PP, que parla d’una mesa per a la sostenibilitat, però mentrestant duen a Autoritat Portuària un projecte d’ampliació del Port de Palma.

Per al PSIB-PSOE, la proposta d’ampliació de Palma és una infraestructura que s’hauria de dur a la mesa de sostenibilitat que va inventar Prohens, igualment que el decret llei de simplificació administrativa, que no ha passat per cap procés de debat i que es vol aprovar per la via ràpida en el Parlament. Per a Negueruela, el que ha escenificat Prohens és “una pantomima, perquè no es pot justificar una mesa per a la sostenibilitat i per darrere, fer tota mena de propostes per ampliar la capacitat d’aquestes illes d’una manera extraordinària, i sobretot, un decret llei de depredació urbanística que han aprovat i que duran al Parlament dimarts que ve”.

En tot cas, el PSIB-PSOE demana que s’aturi la proposta per ampliar el port de Palma, realitzada pel president d’Autoritat Portuària de les Illes, una persona dirigida per la presidenta Prohens, i que ha fet una petita comissió amb el Javier Bonet, tinent de batle de l’Ajuntament de Palma. I ni el batle ni el mateix Bonet han desmentit aquest punt.

Per al portaveu socialista, aquests fets invaliden tot el discurs del PP, perquè “igual que també ha dit el GOB, ja no té ni en compte les futures generacions, perquè no queda ni tan sols la Iniciativa Legislativa Popular aprovada la passada legislatura, i no s’avaluarà l’impacte per a les generacions que venen, sinó que es posa un rumb molt complex per a aquestes futures generacions”.

Per posar un exemple, citant Gaceta Nàutica, Negueruela ha indicat que el projecte planificat pel PP pretén ampliar el dic de l’oest en 110.000 metres quadrats, uns 20 camps de futbol, i a 30 metres de profunditat: “No hi ha prou àrids a les Illes, és impossible de fer si no s’importen àrids de la península”. I també queda clar que “és un projecte d’oci, perquè volen traslladar tota la part industrial del Moll Vell, i allà hi farà un nou centre d’oci per a la Ciutat”.

Recorda Negueruela també que el fet d’ampliar superfície per ferris també vol dir ampliar més línies, més autocaravanes, i més cotxes de lloguer: “Perquè amb més ferris pretenen fer més línies amb França i amb Itàlia, i per tant més turisme i més capacitat de càrrega”.

Amb més volum de ferris també hi haurà més pressió turística. Per això, el portaveu del Grup Socialista ha demanat si el PP va demanar aquest aspecte “al senyor Antoni Riera de la Fundació Impulsa, quan li van designar la realització d’estudis, perquè almenys li haurien d’haver traslladat fins a quin volum volen ampliar la capacitat de càrrega del Port de Palma, perquè és el principal port de les nostres Illes i és important perquè la mesa pugui avaluar l’impacte”. Però per aquest projecte “no s’ha fet cap estudi, simplement proposa més oci i més turisme per a Palma”.

Per això, Negueruela ha reiterat que s’aturi el projecte i se’n faci un debat públic en “aquesta mesa que s’ha inventat la senyora Prohens, a la que ara entenem que ens van demanar als grups polítics que no hi participàssim el primer dia”. Igualment, el PSIB-PSOE també demana que retiri del proper plenari el Decret Llei de depredació, perquè fer un debat de límits amb aquest decret llei, que “lleva tots els controls, tots els límits… tot això és ben incompatible amb el que diuen”.

Comissió d’investigació

Per altra banda, Negueruerla ha indicat que el PSIB-PSOE ha presentat unes conclusions pròpies sobre la Comissió d’investigació, perquè es debatin divendres, el dia abans de la jornada de reflexió de les eleccions europees, i que s’acabi de consumar l’operació de màrqueting del PP i VOX que ha fet durant aquests dies: “Crec que si miram el llibre de sessions veurem que des del primer dia ja estan escrites les conclusions, i és igual qui digui el que digui, i és la comissió de Koldo sense Koldo… Ha quedat clar i ho veurem divendres, perquè s’ha de debatre una iniciativa de Més per Mallorca perquè s’ampliï el nombre de compareixents, a la qual donarà suport el partit socialista”.

Per acabar, el PSIB-PSOE també donarà suport a una altra iniciativa de Més per Mallorca per limitar l’entrada de vehicles a l’illa de Mallorca, “suport que també esperam que el doni el PP de Prohens”.

Recursos addicionals

Comments are closed