El PSIB-PSOE reconeix el paper de la dona en el sector primari i aposta per més visibilitat i suport per afavorir-ne la incorporació al món rural

Els socialistes presentaran una moció als ajuntaments de Balears per demanar al Govern un estudi sobre l’impacte i la tasca que ha tengut la dona pagesa a les Illes Balears en els darrers anys, amb la finalitat de conèixer i comprendre un col·lectiu essencial en la nostra societat

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Rural, el PSIB-PSOE vol expressar el seu compromís amb les dones que viuen i treballen per a la nostra terra, així com reconèixer l’immens, valent i innovador treball de les dones en el sector agrícola, ramader i pesquer, per la seva contribució al sosteniment de la indústria agroalimentària i pel seu paper fonamental per a la continuïtat i el futur del sector.

Ara bé, en el context de pandèmia actual, els socialistes lamenten que si l’entorn rural és de per sí complicat per a les dones, ara ho és més, ja que en la majoria dels municipis hi ha més homes que dones treballant pel medi rural. També el percentatge de dones que són titulars d’explotacions agràries és molt inferior al dels homes.

Per als socialistes, la combinació entre vida familiar i professional continua sent un dels majors impediments de les agricultores, ja que quan la campanya del producte que estan elaborant està en el seu màxim rendiment, és complicat trobar un equilibri amb la vida familiar.

Per això, des del PSIB-PSOE es creu que s’ha d’apostar per aconseguir una profunda transformació del món agrícola a Balears i per afavorir la incorporació de la dona en el món rural, com a peça fonamental de l’economia. En aquest sentit, la formació pot ser un element important perquè la dona s’incorpori al camp.

Des del PSIB-PSOE s’entén que la igualtat real i efectiva ha d’abordar-se des d’una doble perspectiva de gènere, reconeixent, visibilitzant, millorant i reforçant el paper fonamental que exerceixen les dones en l’activitat agrària i en el medi rural, tant com titulars d’explotacions agràries, com a emprenedores de nous models de negoci i com a integrants i líders d’empreses, organitzacions i cooperatives.

A més a més, des del PSIB-PSOE també es vol reconèixer el gran esforç i l’activisme que estan duent a terme les organitzacions de dones, les quals des de diferents perspectives i àmbits d’actuació, contribueixen al fet que la participació i el lideratge de les dones sigui present en el món rural.

Per tot plegat, els socialistes presentaran una iniciativa als ajuntaments de Balears, amb l’objectiu d’instar el Govern de les Illes Balears a desenvolupar diverses accions amb caràcter anual, destinades a donar visibilitat al paper de la dona al sector primari, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural, el 15 d’octubre.

La iniciativa socialista també expressa la voluntat dels ajuntaments de col·laborar en la dignificació de la feina  i dedicació que té la dona en el sector primari de les nostres illes, així com per oferir un homenatge a la dona rural.

Finalment, la moció socialista també insta al Govern a elaborar un estudi sobre l’impacte i la tasca que ha tengut la dona pagesa a les Illes Balears en els darrers anys, amb la finalitat de conèixer i comprendre un col·lectiu essencial en la nostra societat, a la vegada que valori les oportunitats i l’impacte d’aconseguir una plena igualtat de la dona en el sector primari

Comments are closed