El PSIB-PSOE reivindica la capacitat de diàleg i acord amb SUMAR a l’Estat, davant un Govern autonòmic “inestable, bloquejat i incapaç”

Cosme Bonet: “Prohens continua de mans plegades al Consolat o a Madrid esperant que li caiguin del cel els vots per aprovar el sostre de despesa”.

El PSIB-PSOE ha reunit de forma semipresencial a la Comissió Executiva, dirigida per la secretària general, Francina Armengol, per analitzar la situació política actual, marcada per la inestabilitat del Govern i per l’acord entre PSOE i SUMAR per a un nou govern de coalició a Espanya.

El secretari d’Organització, Cosme Bonet, ha explicat que la principal conclusió a la qual ha arribat l’òrgan de direcció socialista és que “mai un Govern havia començat tan malament i en tan poc temps a les nostres illes”.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha explicat que en només 100 dies tenim un Govern “tacat per la corrupció, amb un director general sent investigat per la trama de Campos i amb el tancament de l’oficina anticorrupció com a resposta de la presidenta; un Govern de retrocessos, amb la intenció de derogar la Llei de Memòria Democràtica; un Govern de nyaps, amb un decret llei de l’impost de successions que és el bunyol més gran d’Espanya i amb un decret llei d’habitatge que els ajuntaments ja estan dient que no aplicaran fins que hagin estudiat les conseqüències que poden tenir”.

Ara bé, la principal característica que defineix al Govern, segons Bonet, és la “situació d’inestabilitat, bloqueig i incapacitat per treure el seu primer sostre de despesa”. De fet, el secretari d’Organització ha criticat que “9 dies després, Prohens continua de mans plegades al Consolat o a Madrid esperant que li caiguin del cel els vots per aprovar el sostre de despesa”.

A més a més, Bonet ha denunciat que la presidenta “ja ha acceptat segregar als nostres nins i nines per la llengua, i només ens queda saber amb quin calendari aplicarà aquesta segregació”.

Davant aquest escenari, el secretari d’Organització ha recordat que el PSIB-PSOE ha proposat quatre grans pactes al Govern: per mantenir l’escut social, per l’habitatge, per la llengua, i una abstenció per aprovar el sostre de despesa a canvi del rebuig del PP a la segregació lingüística, pactes als quals ni la presidenta ni el PP han respost.

Per al dirigent socialista, “el Govern bloquejat i inestable de Prohens contrasta amb la capacitat de diàleg, d’arribar a acords i d’avançar en drets i oportunitats a l’Estat per part de PSOE i SUMAR”.

Precisament, la diputada socialista al Congrés, Milena Herrera, ha valorat molt positivament l’acord entre ambdues formacions per revalidar un govern de coalició progressista a Espanya perquè “beneficiarà a les Illes Balears, amb importants aportacions que hem fet des del PSIB-PSOE”.

En primer lloc, Herrera ha destacat que l’acord posa les bases per mantenir la gratuïtat del transport públic, per la qual cosa ha demanat a Prohens “que treballi com ho va fer la presidenta Armengol per aconseguir el 100% de la gratuïtat a Balears”; tot i que ha recordat que “sabem que no la volia mantenir, perquè Palma, Formentera i Menorca ja han dit que no ho farien”.

Un segon aspecte important que incorpora l’acord entre PSOE i SUMAR és la prova pilot per a l’OSP entre Menorca i Barcelona, així com el manteniment de l’OSP amb Madrid, i la novetat de traslladar aquestes OSP a Eivissa si les experiències funcionen.

En tercer lloc, Herrera ha destacat el fet que l’acord contempla el compromís de treballar conjuntament amb Brussel·les perquè es faci el reconeixement efectiu de la insularitat de les illes per part de la Unió Europea, culminant així la tasca desenvolupada la passada legislatura pel govern de Francina Armengol.

A tot plegat se sumen eixos rellevants, com la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, el pla de xoc contra l’atur juvenil, el desplegament de la Llei d’Habitatge estatal per limitar l’increment del preu del lloguer, incrementar un 20% el parc públic d’habitatge o intensificar la lluita contra el canvi climàtic.

Propostes de resolució

La Comissió Executiva del PSIB-PSOE ha aprovat dues propostes de resolució.

La primera, per rebutjar la segregació lingüística que pretenen tirar endavant PP i Vox, així com també l’oficina d’atacs lingüístics, i per demanar el retorn als consensos en matèria de llengua que han regnat els darrers quaranta anys a les nostres illes.

La segona proposta ha estat per traslladar la solidaritat del PSIB-PSOE a les víctimes del conflicte armat a Israel, condemnant els atacs terroristes de Hamás, però també amb una crida a que no s’ataqui a la població civil, s’obrin corredors humanitaris, i en definitiva, s’impulsi un procés que condueixi a la pau en el mateix sentit expressat per les Nacions Unides.

 

Llegeix aquí la proposta sobre la llengua. 2023_1025_PR_LLENGUA (1)

 

Llegeix aquí la proposta sobre el conflicte d’Israel. 20231025_PR_ISRAEL PALESTINA

Comments are closed