El PSIB-PSOE se suma al Dia en record de les víctimes de la guerra civil i el franquisme per seguir recuperant la memòria de represaliats i assassinats

El Grup Parlamentari Socialista defensarà en el ple del Parlament una Proposició No de Llei per conscienciar els joves sobre els riscos del joc online

El PSIB-PSOE, com a membre de la Comissió del 24F, participarà avui en tots actes organitzats per l’Ajuntament de Palma i la mateixa Comissió amb motiu del Dia en Record de les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme per “lloar la memòria dels represaliats i retre homenatge a les víctimes del franquisme”, especialment del diputat socialista Alexandre Jaume, dels batles de Palma i Inca, Emili Darder i Antoni Mateu, i de l’empresari alcudienc Antoni Ques, que varen ser assassinats pels feixistes el 24 de febrer de 1937.

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha anunciat així que els socialistes estaran presents tant en la inauguració del bust d’Emili Darder a la Porta del Camp de Palma com a l’acte unitari en memòria de totes les víctimes que es farà al Mur de la Memòria del cementiri de Palma.

“Els socialistes sempre hem aspirat a fer que la memòria històrica sigui una política d’Estat i seguirem reivindicant i recuperant la memòria de totes les persones que varen patir les conseqüències de la dictadura franquista”, ha explicat Cano.

En aquest sentit, la socialista ha recordat les mesures preses pel Govern de les Illes Balears i el Govern d’Espanya per dignificar la memòria de les víctimes, com la llei estatal de Memòria Històrica, les lleis autonòmiques de Memòria Democràtica i de Fosses o l’exhumació del dictador del Valle de los Caídos.

També ha destacat el compromís dels socialistes per eliminar la simbologia franquista que encara roman en espais públics, retirar les condecoracions derivades d’actuacions durant el franquisme i reformar el Codi Penal perquè l’apologia i l’enaltiment del franquisme siguin considerats delictes.

Així mateix, Cano ha destacat que “actes com els d’avui ens serveixen per recordar el passat amb un compromís ètic i polític amb el present i el futur per reafirmar la democràcia i en contra del feixisme”, alhora que ha lamentat “que el govern del PP a Madrid s’hagi atrevit a eliminar els versos del poeta Miguel Hernández del memorial de l’Almudena”, fet que no aconseguirà “callar els seus versos”.

Mesures per prevenir l’addicció al joc online entre els joves

D’altra banda, el Grup Parlamentari Socialista defensarà demà en el ple del Parlament de les Illes Balears una Proposició No de Llei signada conjuntament per tots els grups que donen suport al pacte de Govern per tal de prevenir l’addicció al joc online, especialment entre els més joves.

Tal com ha expressat la diputada Irene Triay, l’addicció al joc és “un dels principals problemes a què s’enfronta la nostra societat, que es veu agreujat perquè que pot comportar altres problemes relacionats amb l’alcohol o les drogues”.

En aquest sentit, Triay ha insistit, precisament, en el fet que la tasca de les administracions públiques “és vetllar per la salut de la població i en l’àmbit de la prevenció de les addiccions” i ha explicat que es necessiten més dades per conèixer en profunditat la problemàtica del joc online i l’abast que té, per així poder atendre millor i prevenir més eficaçment l’addicció entre els joves.

Aquest és el sentit en què es presenta demà aquesta iniciativa, que previsiblement s’aprovarà en el plenari: treballar en l’àmbit de la salut i des de la prevenció mitjançant una diagnosi de l’estat de la problemàtica i a través de campanyes de conscienciació entre els joves dels riscos que pot comportar l’addicció al joc online.

Respecte d’això darrer, Triay ha elogiat la tasca feta pels policies tutor amb els menors en els centres que compten amb aquest servei i ha destacat que “és el moment d’actuar, pel bé dels joves, de les seves famílies i de la ciutadania en general”.

Comments are closed