El Senat aprova la proposta socialista per mantenir el descompte de resident del 75%, una bonificació que “no està en qüestió”

Cosme Bonet: “La moció és important perquè pretenem que les institucions reconeguin, una vegada més, el dret dels ciutadans i les ciutadanes de Balears a accedir a una connectivitat equitativa i suficient”.

La Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del Senat ha aprovat una moció del Grup Socialista per instar al Govern d’Espanya a mantenir el descompte de resident del 75%. Una “gran notícia per a Balears”, segons el portaveu del Grup Territorial Socialista de Balears, Cosme Bonet, qui ha avançat que “el descompte no està en qüestió, tal com va afirmar el ministre Ábalos en la seva compareixença a la cambra alta el passat mes de juny”.

Per al senador socialista per Mallorca, “el descompte de resident del 75% és una mesura positiva, impulsada pel Govern de Pedro Sánchez, el qual està compromès amb un descompte que va representar una fita per a la ciutadania de les illes, defensant així els drets de les persones que viuen i fan feina a Balears com ha fet el govern socialista des que va arrancar”.

Així i tot, Bonet ha reconegut que el passat 17 d’abril la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va emetre un informe amb una sèrie de recomanacions davant l’augment dels preus dels vols de les illes en el moment en què es va posar en marxa el descompte de resident del 75%, tal com confirma el mateix estudi. Per això, el senador socialista ha reclamat “un major control del preu dels bitllets per part de les companyies aèries”, ja que “s’ha demostrat que hem patit un increment de preus que és perjudicial per als viatgers i per a les arques públiques, més en un moment com l’actual”.

En aquest informe, tal com ha recordat el senador socialista, es valora l’efecte positiu del descompte de residents, ja que permet major mobilitat i cohesió social. “La bonificació, que suposa un descompte percentual del 75% sobre la tarifa dels bitllets aeris, s’aplica directament als passatgers en el bitllet emès per les companyies”, ha indicat, afegint que “en el document es reconeix que el sector del transport aeri és fonamental per a la cohesió econòmica i social dels territoris extrapeninsulars, perquè les rutes que connecten aquests territoris entre sí, amb la península o amb altres destinacions internacionals no tenen alternatives reals de transport en condicions similars d’immediatesa i freqüència”.

Per això, Bonet ha denunciat que “des de les Illes Balears no podem acceptar la posició de la CNMC ni les seves recomanacions perquè no som els ciutadans i les ciutadanes de les illes els responsables dels increments de preus, sinó les males praxis de les companyies aèries, per les quals la ciutadania de les illes veu vulnerats els seus drets”.

Segons Bonet, “la moció és important perquè pretenem que les institucions reconeguin, una vegada més, el dret dels ciutadans i les ciutadanes de Balears a accedir a una connectivitat equitativa i suficient”.

Per això, per a Bonet, tot i la situació actual de paràlisi del transport aeri provocada per la pandèmia de la COVID-19, “el retorn a la normalitat en la connectivitat aèria hauria de venir acompanyada d’uns nivells de preus per a les connexions amb els arxipèlags i les ciutats autònomes amb la península similars als observats abans de l’increment de la bonificació fins al 75%”.

La moció va ser treballada i presentada conjuntament pels senadors i senadores socialistes de Balears i Canàries i ha estat defensada pel portaveu socialista a la Comissió de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Ramón Morales.

Ha estat aprovada amb els vots a favor de totes les formacions polítiques excepte el PNV i s’ha incorporat una esmena presentada pel PP.

Comments are closed