Francina Armengol lliura a la família les restes dels germans socialistes Miquel i Joan Monserrat Parets

La secretària general del PSIB-PSOE ha participat en l’acte d’entrega i homenatge celebrat al cementiri de Llucmajor juntament amb el secretari general de l’Agrupació Socialista del municipi, Jaume Oliver

La Secretària General del PSIB-PSOE, Francina Armengol, ha lliurat avui, a petició de la família, les restes dels germans Miquel i Joan Monserrat Parets, identificats el passat mes de maig a una de les fosses de Son Coletes, en un emotiu homenatge celebrat a Llucmajor.

Ambdós germans, de Llucmajor i militants del Partit Socialista, van ser empresonats al Castell de Bellver i posteriorment, el 4 de gener de 1937, afusellats pels feixistes a Son Coletes. Les seves restes van ser localitzades a la mateixa fossa on es trobaven les restes d’Aurora Picornell, Belarmina González i les Roges del Molinar.

Armengol ha manifestat que el d’avui “és un acte de dignificació amb aquelles persones que foren empresonades, exiliades, torturades i assassinades per defensar la nostra democràcia. Per totes les víctimes, avui també hem de ser ferms i valents en la defensa dels drets i llibertats de la nostra ciutadania”.

L’acte, en el qual s’ha retut un sentit homenatge als dos socialistes, ha comptat amb diversos membres del PSIB-PSOE, com Iago Negueruela, Rosario Sánchez o el secretari general dels Socialistes de Llucmajor, Jaume Oliver.

Precisament, Oliver ha destacat que “avui els germans Monserrat Parets tornen a casa”, a la qual cosa ha afegit que “no hem d’aturar mai de fer aquesta tasca, perquè si perdem la memòria, es perd tot”.

Oliver ha apuntat que “encara en queden molts per trobar i no aturarem fins que tots i totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme retornin a casa”, de la mateixa manera que ha defensat que “aquest retorn no hauria estat mai possible sense un Govern progressista, socialista i d’esquerres”.

Miquel Montserrat Parets

Miquel Monserrat Parets va néixer el 1899 i va ser sindicalista i polític socialista. Entre altres coses, fou gerent de “La Nueva Vida” i de la cooperativa de sabaters “La Hormiga”. També va ser president de l’Agrupació Socialista de Llucmajor i primer tinent de batle de l’Ajuntament durant quasi tot el període de la II República.

El seu fill, Miquel Monserrat Puigserver, fou elegit regidor de l’Ajuntament de Llucmajor pel Partit Socialista Obrer Espanyol en el primer govern democràtic després de la dictadura franquista.

Joan Montserrat Parets

Joan Monserrat Parets va néixer a Llucmajor el 1889. Era barber i sabater, i sempre tengué una gran implicació social i cultura. Així, va ser fundador de l’Escola Obrera a Llucmajor, depenent de l’Agrupació Socialista, president de l’Agrupació Socialista de Llucmajor, regidor de l’Ajuntament des de 1915 i col·laborador habitual a El Obrero Balear.

Quan es proclamà la II República li fou oferit un càrrec de diputat que havia quedat vacant. Socialistes i Esquerra Republicana li demanaren que l’acceptés, però ell no volgué fer-ho. Durant la II República s’instal·là a Palma. Fou president de l’Agrupació Socialista de Palma entre 1933 i 1936 i vocal de la comissió executiva de la Federació Socialista Balear.

Comments are closed