El PSIB-PSOE impulsa una iniciativa per combatre la precarietat laboral i fomentar l’ocupació dels joves perquè puguin emancipar-se i iniciar un projecte vital

Pilar Costa ha reivindicat que la cultura és segura i ha encoratjat els ciutadans a gaudir del Dia de Llibre amb totes les mesures de seguretat

El ple del Parlament debatrà demà una Proposició No de Llei impulsada pel Grup Parlamentari Socialista per fomentar la contractació juvenil a les Illes Balears perquè els joves, un dels principals col·lectius perjudicats per la crisi de la COVID-19, puguin aconseguir una feina estable i amb bones condicions laborals que els permeti emancipar-se i començar un projecte vital propi.

“Quan encara no s’han pogut recuperar dels efectes de la crisi anteriors i sense ser responsables de cap de les dues crisis globals, els joves són els principals pagadors”, ha exposat el diputat socialista Ares Fernández, impulsor de la iniciativa, qui ha alertat que “un de cada dos llocs de feina perduts durant la crisi sanitària estava ocupat per un jove, pel fet de ser el col·lectiu més barat d’acomiadar”.

Aquesta iniciativa posa el focus en revertir les elevades quotes de desocupació que afecten els joves i és la primera d’una bateria de propostes en les quals estan treballant els socialistes amb dos objectius: fomentar la contractació dels joves i lluitar contra la precarietat laboral per “afavorir que la generació més preparada de la història tengui oportunitats laborals de qualitat que els permetin desenvolupar el seu projecte de vida”.

Específicament, la PNL demana al Govern d’Espanya que actualitzi els contractes relleu, per fomentar que les empreses contractin joves menors de 30 anys per suplir treballadors que estiguin a punt de jubilar-se, i que impulsi bonificacions per a les empreses que contractin de manera indefinida i a jornada completa aquests menors de 30 anys.

Així mateix, demana que es continuï impulsant el programa Joves Qualificats, una de les mesures destacades del Govern presidit per Armengol per ajudar els joves a tenir una primera experiència laboral d’allò que s’han format i en condicions dignes, i del qual ja s’han beneficiat milers de joves a les Illes. A més a més, perquè això sigui possible, s’instarà l’executiu estatal a incrementar les dotacions del sistema de garantia juvenil.

Altres punts d’acord se centren en la recuperació del talent juvenil, instant el Govern a posar en marxa iniciatives per facilitar la tornada dels joves que han hagut de partit a fora, però també “per evitar un nou èxode de talent i lluitar contra l’exili laboral al qual milers de joves s’han vist condemnats”, ha destacat Fernández.

Finalment, també es demana que es faci una vigilància especial sobre les condicions de les ofertes laborals dirigides a persones joves i que, en particular, es vetlli per evitar que es cobreixin places laborals a través de voluntariats o contractacions fraudulentes.

Fernández ha demanat el suport de totes les forces a aquesta iniciativa, destacant que “no permetrem que sigui una generació oblidada ni perduda”.

Dia del llibre i suport al sector cultura

Per la seva banda, la portaveu dels socialistes al Parlament, Pilar Costa, ha tornat a reivindicat que la cultura és segura i que necessita més que mai del suport de tothom amb motiu de la celebració, divendres, del Dia del Llibre, alhora que ha encoratjat la ciutadania “a gaudir de la cultura amb totes les mesures de seguretat” i a llegir i comprar llibres “perquè només un poble culte és un poble que avança i que garanteix el seu futur”.

Costa també ha posat en valor el suport econòmic explícit del Govern al sector cultural, emfasitzant també la declaració de la cultura com a bé essencial per part de l’executiu autonòmic.

Així, la socialista ha recordat que llibreters i editors han rebut ajudes de les línies estructurals COVID de Cultura per valor d’1,1 milions d’euros i que s’ha fet un contracte per comprar llibres als llibreters per al fons de la Biblioteca Can Sales. També ha ressaltat que els editors han rebut ajudes de la convocatòria de projectes culturals de l’ICIB, per valor de 256.000 euros, i de la línia pròpia d’edició i coedició de l’IEB de 300.000 euros.

La portaveu ha emmarcat aquestes ajudes en l’estratègia del Govern per complir els objectius marcats des de l’inici de la pandèmia per “combinar el control de la pandèmia amb el suport als sectors que pitjor ho estan passant”, amb mesures com els ERTO, la prestació per als fixos discontinus i autònoms, la Renda Social i l’Ingrés Mínim Vital, les ajudes per als sectors més afectats per les restriccions i el paquet de mil milions d’euros en ajudes que el Govern d’Espanya destinarà a les empreses i autònoms de Balears.

“Des del Grup Parlamentari Socialista seguim centrats en allò que realment importa, que és avançar en la vacunació, estar al costat dels que més ho necessiten i reactivar l’economia”, ha remarcat Costa, alhora que ha criticat que “a la part contrària trobem el PP, que s’ha convertit en el partit de la rumorologia i les fake news per tapar una realitat que no els agrada”.

Comments are closed