Negueruela diu a Prohens que aixecar la moratòria i qualificar nou sòl urbà és “intervencionista i insostenible”

El PSIB-PSOE ha criticat al Govern la manca de voluntat per mediar entre sindicats i patronals en el conveni col·lectiu d’hostaleria

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha demanat avui a la presidenta Prohens quan té intenció d’aixecar la moratòria turística, que l’actual Govern ha anunciat, però encara no ha posat data. La pregunta, formulada en sessió parlamentària, també vol esbrinar com pensa justificar el Govern que l’aixecament de la moratòria, juntament amb altres mesures com la requalificació de sòl urbà, sigui compatible amb la sostenibilitat del territori.

En aquest sentit, Negueruela ha manifestat a Prohens que l’aixecament de la moratòria durà més places turístiques, en un context de creixement, ja que per aquesta temporada es preveu una afluència de gairebé 20 milions de visitants, una xifra molt elevada per al territori de les Illes.

El portaveu socialista també ha recordat a Prohens que aquest Govern no té en compte els treballadors d’aquest territori. En aquest context de creixement de l’activitat turística, preocupa que siguin els mateixos empresaris que diguin que hi ha dificultats per contractar treballadors i que ho veuen com un gran problema: “Per primera vegada, i malgrat aquesta manca de treballadors, el Govern no intervé com a mediador en el conveni col·lectiu sectorial”, mostrant així una despreocupació davant un sector tan important com el turístic. “Falten treballadors en aquestes illes i no estan fent res per posar-hi remei”, ha conclòs.

En la mateixa línia, també ha acusat Prohens de retardar fins al mes d’abril les càrregues de treball per a les cambreres de pis, fet que mostra que el Govern sap que hi haurà sobre esforços físics en aquest col·lectiu de treballadores, sense que s’hi faci res per evitar-ho.

D’altra banda, el diputat eivissenc Álex Pitaluga també ha plantejat avui que l’increment del número de turistes i la sostenibilitat són conceptes incompatibles. En una pregunta adreçada al conseller de Turisme, Jaume Bauzá, Pitaluga ha assegurat que al Govern no li preocupa la manca d’aigua, els problemes amb els treballadors per accedir a habitatges o els problemes per la manca de personal per contractar. I ha recordat que el PP duu 8 mesos sense governar i sense intervenir.

Ha acabat la seva intervenció qüestionant-se si el Govern està del costat de les persones i els paisatges o només del costat del negoci.

Formació professional de referència

Per una altra banda, la diputada menorquina Carol Marquès ha demanat avui per què el Govern de les Illes deixa de perdre una oportunitat única per construir un centre integrat de Formació Professional als quarters d’Es Castell de Menorca. Marquès ha fet aquesta afirmació basant-se en la intenció del Govern de reduir el projecte inicial, substituint unes dependències per un pàrquing.

Carol Maquès ha recordat que l’anterior Executiu ho va deixar tot consensuat amb tota la comunitat educativa de Menorca perquè Es Castell tingués un centre integrat d’FP, compensant així la manca d’equipaments d’aquest municipi. No obstant això,, ara el Partit Popular ho està “desmuntant tot” i posa en perill que el projecte es desenvolupi tal com va esser concebut, i elimini línies de formació prèviament pactades amb tots.

La diputada socialista ha demanat al conseller si hi ha interessos especulatius davant les necessitats de formació i ha apel·lat a l’interès general de la ciutadania d’Es Castell i de tot Menorca perquè el projecte continuï com va ser acordat.

Segregació lingüística i Consell Social de la Llengua Catalana

La diputada del Grup Socialista Amanda Fernández ha plantejat avui al conseller Jaume Bauzá quan plantejarà un debat seriós sobre la segregació lingüística, en el si del Consell Social de la Llengua Catalana. Fernández ha expressat que malgrat que el Govern hagi convocat aquest fòrum de debat per al dia 21 de març, l’ordre del dia no recull més que temes ordinaris i no es tractaran les decisions que suposen un atac permanent a la llengua pròpia, com suposa rebaixar els requisits sanitaris o el decret de segregació.

En aquest sentit, la diputada socialista ha recordat al conseller que el Govern no ha atès les demandes tant de l’Obra Cultural Balear com de la xarxa educativa per debatre les conseqüències que tendrà el decret de segregació lingüística. Ha acabat la seva intervenció subratllant que aquest és el consens del Govern del PP, a qui ha exigit que convoqui un Consell Social de la Llengua Catalana que debati els “constants atacs a les institucions balears que fa el PP i VOX contra la llengua”.

Comments are closed