Negueruela exigeix a Prohens que demani la dimissió de Le Senne pels actes de dimarts i es posi al costat dels demòcrates

Els diputats i diputades socialistes abandonen el Ple com a mostra de rebuig de l’acció del president del Parlament i per unir-se a la concentració ciutadana contra el feixisme

El Grup Parlamentari Socialista ha exigit, a través del seu portaveu, Iago Negueruela, que la presidenta Prohens abandoni l’equidistància i es posi al costat dels demòcrates, davant els greus atacs que va protagonitzar dimarts passat el president del Parlament, Gabriel Le Senne, contra les diputades socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa.

La sessió extraordinària d’avui, que havia de ser per debatre la mesa de la sostenibilitat creada per Prohens, ha esdevingut un acte de reivindicació a favor de les víctimes del franquisme i dels seus familiars. Tots els membres de l’oposició, excepte els portaveus, han abandonat avui l’escó de l’hemicicle en senyal de rebuig pels fets de dimarts. A més, els diputats i diputades socialistes han vestit una camiseta amb la imatge d’Aurora Picornell i les germanes Flaquer, en record i homenatge a totes les víctimes i familiars que varen patir les represàlies del franquisme.

El portaveu socialista ha advertit a Prohens que el seu discurs està fora de la realitat i que la presidenta ha perdut l’oportunitat de deixar l’equidistància permetent al PP prendre part del discurs ultradretà: “El diàleg, en la seva màxima expressió, es diu Democràcia, i l’hem treballada per evitar la barbàrie i l’odi”, ha indicat Negueruela, el qual ha afegit que el que es tractava  avui no era “un debat entre dreta i esquerra, sinó entre democràcia i ultres”. Per aquest motiu, ha exigit respecte a les víctimes, independentment del color polític, i per respecte als drets humans.

El portaveu socialista ha recriminat que Prohens i el PP hagin tornat a afirmar que els actes que va protagonitzar Le Senne es devien a una provocació prèvia: “Què pot provocar la foto d’una filla predilecta de Mallorca? Què s’ha provocat?”, ha qüestionat Negueruela. En aquest sentit, també ha recriminat que tampoc el president del Consell insular s’hagi pronunciat sobre l’atac a una filla predilecta nomenada des d’aquesta institució.

Un pacte per la democràcia

El portaveu del Grup Socialista ha reiterat a la presidenta del Govern que abandoni l’equidistància i que accepti un pacte per la Democràcia en aquestes Illes, “perquè els ultres no copin ni un minut més les institucions de les Balears, avergonyint el nostre poble i fent sentir vergonya al Govern d’Espanya i a les institucions europees”. Negueruela ha recordat a la presidenta que ja la va advertir que mentre a Europa el Partit Popular pacte amb els demòcrates i socialistes per fer front a la ultradreta, aquí el PP de Prohens s’hi lliura als seus braços, per no ser capaç de fer caure el president del Parlament,  després d’esquinçar la fotografia d’Aurora Picornell i les germanes Flaquer: “No justifiqui l’injustificable. I l’única forma de fer-ho es demanar la dimissió i votar la revocació que vam introduir ahir els demòcrates”, ha afegit.

A més, l’acte de Le Senne va ser una “actuació amb força per tancar un ordinador, envair l’espai físic d’una altra persona i arrencar una fotografia que sabia qui era és violència cap a una persona i això no es pot consentir”, ha dit Negueruela a la presidenta: “I vostè sap que no es pot consentir, i no ho ha de tolerar. És un símbol per a molta gent i vostè ha permès arrabassar la memòria històrica de Mallorca. La ràbia és enorme i transversal”, ha conclòs.

Els socialistes recorden que “en aquestes Illes s’havien començat a tancar ferides, i ara tornen a sagnar i a plorar, perquè ningú no entén què ha succeït. Provocació? Provocació era el que van fer els feixistes en el 36: deien ‘provocadores’ a les persones que assassinaven; provocar era que una dona defensàs els seus drets, que opinàs, que volgués treballar. I per això assassinaren tres dones de 23, 25 i 27 anys, a Aurora Picornell i les germanes Flaquer”. Per això ha qüestionat: “A qui poden provocar les seves fotos, avui? A qui ofenen? Només a aquells que no creuen en la democràcia”.

Amb tot, aquest és el retrocés més gran en la nostra democràcia: “En els darrers vuit anys sempre s’ha actuat sense censura”, ha conclòs Negueruela, i ha reiterat un altre cop a Prohens que demani la dimissió de Le Senne: “No qüestionaré mai la seva, però si vol ser presidenta, ha de ser la presidenta de tots, no sols dels ultres, i cada vegada més dels ultres”

Recursos addicionals

Comments are closed