El Parlament Europeu ratifica l’exempció en les taxes dels combustibles per al transport marítim a Balears proposada per l’eurodiputada Alícia Homs

Homs: “És un èxit de les Illes, dels socialistes i d’aquells que apostam per una transició ecològica que no deixi ningú enrere. A Balears no tenim més drets que ningú, però tampoc menys”

L’anomenada ‘Esmena Homs’ ha modificat finalment la proposta de la Comissió Europea en la seva política de transició ecològica que “no era sensible a la realitat insular; el Parlament Europeu ha donat suport a una mesura fonamental per a Balears”, assenyala

L’exempció de la taxa verda evitarà també a les empreses de les Illes que importen o exporten productes del continent un encariment addicional als ja vinculats a la insularitat

El ple del Parlament Europeu ha ratificat aquest dematí l’esmena proposada per l’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, que incorpora l’exempció en les taxes dels combustibles per al transport marítim de les Illes.

El text final del paquet Fitfor55, la política que impulsa la Transició Ecològica a la Unió Europea, incorpora, tal com estava previst, l’esmena aprovada a l’Eurocambra dues setmanes abans, quan Homs va liderar la negociació i la recollida de firmes amb eurodiputats de diversos països fins a assolir una majoria multipartidista i que ha convençut la majoria dels eurodiputats.

“És un èxit de les Illes, dels socialistes i d’aquells que apostam per una transició ecològica que no deixi ningú enrere. A Balears no tenim més drets que ningú, però tampoc menys”, ha assenyalat Homs.

L’esmena presentada per l’eurodiputada ha estat aprovada per partida doble al Parlament Europeu, i evitarà el risc d’un augment pronunciat del cost de vida per la societat balear.

La renovació del règim de comerç de drets d’emissions, dirigit a incentivar la transició a energies netes, es vol expandir per incloure per primera vegada el transport marítim.

Segons Homs, “l’extensió de la taxa verda és un instrument necessari per a accelerar la Transició a Europa, però en el cas del transport marítim era necessari excloure-ho a les Illes, perquè la gran majoria dels productes bàsics ens arriba per mar i no tenim alternativa”.

Així, l’exempció de la taxa verda per a Balears evitarà també a les empreses dels territoris insulars que importen o exporten productes del continent un encariment addicional als ja vinculats a la insularitat.

“Aprovant aquesta esmena, el Parlament Europeu s’ha posicionat clarament a favor que la legislació europea sigui sensible a la realitat de les Illes. És un èxit per a Balears”, celebra Homs. La nova directiva entrarà en vigor a principis de 2023.

Comments are closed