El ple del Parlament aprova iniciar la tramitació de la llei Menorca Reserva de la Biosfera amb el vot a favor del Grup Parlamentari Socialista

Damià Borràs: “Volem que les generacions futures de menorquins i menorquines puguin viure, plenes de prosperitat i benestar, en una illa que faci honor a la decisió que va prendre la UNESCO el 1993”

El Grup Parlamentari Socialista ha votat avui a favor de la presa en consideració de la proposició de la llei Menorca Reserva de la Biosfera, que inicia la tramitació parlamentària després que el ple del Consell de Menorca en donàs llum verda.

El socialista Damià Borràs ha estat el diputat encarregat de defensar aquesta nova normativa, l’objectiu de la qual és “preservar els principis ambientals, patrimonials i paisatgístics” de l’illa de Menorca i “enfortir les oportunitats de creixement econòmic, de prosperitat i de benestar”.

Així mateix, Borràs ha explicat que la futura llei també serà en benefici “dels pagesos i pescadors, de la indústria i del comerç, dels artesans i dels creadors, i dels restauradors i conservadors del nostre patrimoni natural i paisatgístic”. En definitiva, “de tota la gent que viu, fa feina i prospera a Menorca”.

És per aquest motiu que el Grup Parlamentari Socialista ha donat suport a la tramitació d’aquesta proposició de llei, ja que “la nostra ambició i el nostre compromís és i serà amb els principis de la Reserva de la Biosfera”, ha recalcat Borràs, “perquè les futures generacions de menorquins i menorquines puguin viure, plens de prosperitat i benestar, en una illa que faci honor a la decisió que va prendre la UNESCO el 7 d’octubre de 1993”.

El socialista també ha criticat el vot en contra del PP a fins i tot prendre en consideració aquesta llei i els ha censurat que, ni tan sols, vulguin que s’iniciï la tramitació parlamentària per tenir l’oportunitat de millorar el text. “El Partit Popular, tant a Menorca com al Parlament, s’han oposat a la proposició de llei al ple del consell i al ple del Parlament, i no han donat ni la més mínima oportunitat a la negociació, ni la donaran”.

Susana Mora: “Volem consolidar el camí de la sostenibilitat a Menorca”

La presidenta del Consell de Menorca, la socialista Susana Mora, ha defensat davant el ple del Parlament la necessitat d’aprovar aquesta llei, que avui comença la seva tramitació parlamentària. “Aquesta llei té tot el suport d’un equip de Govern plural que vol consolidar el bon camí que Menorca duu fent des de fa molt de temps en matèria de sostenibilitat”.

Mora també ha recordat que els principis d’aquesta llei estan plantejats a partir “del respecte als valors que ens distingeixin, des de fa gairebé 30 anys, com a Reserva de la Biosfera” i ha emfasitzat que, un cop aprovada, la normativa suposarà “l’avanç en les polítiques de preservació dels recursos i en el canvi de model energètic”, a més de permetre “fer front als problemes d’aigua i de sanejament i de la generació i gestió dels residus”.

A més, “permetrà ordenar i impulsar les activitats econòmiques que han fet del nostre model econòmic un clar exemple a seguir, obrint portes per continuar treballant per una economia encara més diversificada, amb noves oportunitats, que persegueix l’equilibri i la cohesió social com a fórmules de prosperitat i perdurabilitat”.

En la persecució d’aquest equilibri, ha afegit que “evitarem que aquestes activitats econòmiques acabin per desbordar, amb les conseqüències de la seva inèrcia, la capacitat d’acollida de l’illa en àmbits com l’excés de vehicles, la pressió humana sobre les platges i la mar, sobre la costa i el camp, sobre els espais naturals  i patrimonials més emblemàtics, sobre les infraestructures i el transport”.

És per aquest motiu que Mora ha argumentat la necessitat de tirar endavant aquesta norma per “protegir el bé més preuat que tenim, des de la lleialtat institucional, el respecte a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i a tot l’ordenament jurídic”.

Comments are closed