El PSIB-PSOE critica que “el PP continuï allunyat de la societat i ancorat en el passat defensant un model turístic de creixement il·limitat”

El ple de demà s’aprovarà una iniciativa del Grup Parlamentari Socialista per demanar una targeta sanitària preferent per facilitar l’accessibilitat sanitària a les persones amb alta fragilitat relacional

La diputada del Grup Parlamentari Socialista i ponent de la llei turística, Pilar Sansó, ha criticat que el PP continuï “aïlla de la realitat social i sense fer cap proposta en positiu” a la llei turística. Cal recordar que dijous passat va concloure la ponència de la llei i que aquesta setmana començarà la comissió, passa prèvia a l’arribada de la llei al ple del Parlament.

“El PP només ha fet esmenes de supressió o en contra del model de turisme sostenible, ja que la seva esmena estrella ha estat no eliminar els autodispensadors d’alcohol als hotels, apostant pel turisme d’excessos”, ha criticat Sansó, qui també ha explicat que la resta d’esmenes del PP opten per fer voluntàries o recomanables algunes de les mesures que aposten per la sostenibilitat, com el pla de circularitat dels establiments.

Sansó també ha incidit en el fet que “el PP, a la fi, ja ha dit clarament quin és el seu model turístic: el del creixement il·limitat, fora cap control sobre les places o el consum del territori”, és a dir, “el model de sempre de la dreta, ara amb el suport de la ultradreta”.

Per tot plegat, la diputada ha censurat que el PP “continuï allunyat de la societat de les Illes sense entendre que necessitam un turisme de qualitat, no de més i més turistes de manera indefinida”.

“Aquest model no hi té cabuda en aquesta terra, que és un territori limitat i que hem de preservar per a les generacions futures”, ha recordat Sansó, qui ha acusat el principal partit de l’oposició de quedar “ancorat en el passat, sense veure ni el present ni el futur de les Illes Balears”.

La socialista també ha explicat que, fins ara, “no enteníem per què el PP no donava suport a aquest projecte de llei, però avui, escoltant el portaveu parlamentari Toni Costa, ja hem pogut veure clarament cap a on volen anar”.

Per altra banda, Sansó ha elogiat els beneficis que la nova llei turística tendrà per a les Illes Balears i per a la seva ciutadania, tractant-se d’una “llei de futur, dirigida a un canvi de model que és necessari per a les nostres illes per la seva aposta per la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social”, i ha ressaltat la capacitat d’arribar a acords amb altres grups parlamentaris i també amb el sector.

Targeta sanitària per a persones amb alta fragilitat relacional

El ple del Parlament de demà debatrà i previsiblement aprovarà una iniciativa impulsada pel Grup Parlamentari Socialista per facilitar l’accessibilitat i l’atenció sanitària a les persones que tenen una alta fragilitat relacional -persones dins l’espectre autista- i als seus acompanyants.

Tal com ha explicat la diputada Beatriu Gamundí, redactora de la Proposició No de Llei, es tracta d’una iniciativa que recull les peticions d’un conjunt d’entitats que treballen amb aquest col·lectiu i que integren la Plataforma del Trastorn d’Espectre Autista de les Illes Balears (EA Menorca, Asperger Eivissa i Formentera, Autisme Balears, Aspi – Ibiza i Asperger Balears).

Les reivindicacions de la plataforma varen ser “clares i específiques”, ha exposat la diputada, destacant-ne dues: escurçar al màxim possible els temps d’espera a les sales d’espera dels centres de salut i els hospitals i que aquests pacients, especialment en complir la majoria d’edat, puguin estar acompanyats en segons quines proves diagnòstiques, durant les estades a urgències i de manera permanent durant els ingressos hospitalaris.

Així, la iniciativa demana al Govern de les Illes Balears l’elaboració d’un pla funcional amb mesures per prioritzar l’atenció sanitària d’aquests pacients, sobretot en tot el referent a l’accés a la sanitat. En aquest sentit, Gamundí ha explicat que la mesura més important seria la creació d’una targeta sanitària preferent per a aquests pacients.

“Amb aquesta targeta garantiríem una major equitat per a aquestes persones disminuint les demores a les sales d’espera, essent més flexibles en la durada de les consultes o facilitant tot el possible l’atenció domiciliària”, ha explicat la socialista.

A més a més, la iniciativa insta l’executiu autonòmic a elaborar aquest pla de manera consensuada i pactada amb les entitats que formen part de l’Oficina de Salut Mental de Balears, però també amb qualsevol entitat que treballi amb aquest col·lectiu tot i que no formi part d’aquesta oficina.

Respecte d’aquest pla, la diputada ha destacat la importància que contempli un protocol clar i formació per a tots els professionals, no només els de l’àmbit sanitari sinó també els d’educació i serveis socials.

“Pensam que amb aquesta iniciativa atorgarem una major equitat a aquestes persones”, ha emfasitzat Gamundí, motiu pel qual ha demanat el suport a tots de tots els grups parlamentaris, recordant que la iniciativa ha estat signada conjuntament pels grups que donen suport al pacte de Govern i el grup Mixt.

Recursos addicionals

Comments are closed