PSIB-PSOE, Unidas Podemos i Més per Mallorca demanen que es declari l’Estat d’Emergència Climàtica a les Illes Balears

Els tres grups presenten una Proposició No de Llei perquè el Parlament de les Illes Balears insti al Govern a enfortir la lluita per pal·liar els efectes del canvi climàtic

Els grups parlamentaris Socialista, Unidas Podemos i Més per Mallorca presenten una Proposició No de Llei en favor de la lluita contra el canvi climàtic, per a l’adhesió a la Vaga Mundial pel Clima d’aquest divendres i perquè es declari l’Estat d’Emergència Climàtic a les Illes Balears. El text es debatrà i votarà a la Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial d’avui horabaixa. Així mateix, se sol·licita al Govern de les Illes Balears que l’acció climàtica sigui una prioritat política per al govern i que la política ambiental sigui transversal.

El diputat del Grup Parlamentari Socialista, Joan Ferrer, ha explicat que aquesta iniciativa té l’origen en les reivindicacions d’associacions, sobretot de joves, que demanen un canvi d’actitud vers el canvi climàtic.

“Volem fer d’altaveu dels que demanen el canvi de paradigma i canvi d’actitud per part dels governants”, per la qual cosa es fa necessària “posar fil a l’agulla i prendre una sèrie de mesures” perquè la lluita per pal·liar els efectes del canvi climàtic sigui una realitat. “Demanam a tothom que se sumi a l’aturada simbòlica -del 27 de setembre- i a la reflexió sobre el futur i els modes de consum i mobilitat”.

Per part seva, el diputat d’Unidas Podemos, Pablo Jiménez, ha assegurat que “volem ressaltar la inclusió de la declaració d’emergència climàtica, una cosa imprescindible i que no haguéssim pogut deixar passar. És una cosa significativa, un fet al qual hem donat suport en el Congrés dels Diputats i que també hem impulsat al Consell de Mallorca”.

Així mateix, Jiménez ha ressaltat que és imprescindible “insistir en una qüestió fonamental, com és fer front als responsables que ens han fet arribar fins aquí. Els grans gegants en l’ombra que després mouen els fils al llarg del planeta, aquests grans conglomerats financers que també estan identificats són els grans responsables i els governs han de tenir la valentia per enfrontar-s’hi”. A més, ha asseverat, aquest Govern “ha de tenir com a eix transversal les polítiques de lluita contra el canvi climàtic, s’ha de treballar des de totes les conselleries”.

El portaveu adjunt de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha insistit en la necessitat d’avançar des de les administracions amb fets i polítiques actives. En aquest sentit, Ferrà ha recordat que aquesta iniciativa dóna continuïtat a totes les accions dutes a terme durant la passada legislatura.

“Aquesta nova passa és fruit de la feina realitzada amb anterioritat i ara cal avançar per poder desplegar lleis pioneres com la d’Energia i Canvi climàtic o la de residus”. En aquest sentit, ha reclamat al Govern que continuï defensant “amb fermesa” l’aplicació d’aquesta normativa davant els avisos d’inconstitucionalitat. “Són petits gestos que ens permetran guanyar aquesta lluita”.

Comments are closed