El PSIB-PSOE ressalta “l’èxit de la gestió política” que suposen els 1.017 milions d’euros en ajudes que rebran les empreses i autònoms de les Illes Balears

Els socialistes han presentat públicament les conclusions de l’eix 3 d’Horitzons de Futur, el procés de reflexió intern sobre les illes post pandèmia

El PSIB-PSOE destaca “la important notícia i l’èxit de la gestió política” que suposa la injecció de més de mil milions d’euros en ajudes -855 dels quals seran ajudes directes, a fons perdut- per a les empreses i autònoms de les Illes Balears que destinarà el Govern d’Espanya a la nostra Comunitat Autònoma, atenent així les reivindicacions de la presidenta Armengol i donant resposta al fet que som la regió que ha patit la major caiguda del PIB per mor de la pandèmia.

Així ho ha destacat el diputat autonòmic Jordi Marí durant l’acte de presentació de l’eix 3 d’Horitzons de Futur, el procés de reflexió intern dels socialistes de les illes per a les Balears post pandèmia que volem, centrat precisament en la transformació de l’economia balear després del 2020.

Marí, coordinador d’aquest eix juntament amb l’eurodiputada Alícia Homs, ha reclamat una “transformació del model econòmic que permeti abandonar l’actual sistema basat en l’acumulació contínua per un sistema de major valor afegit que possibiliti, a través d’un menor consum de recursos, aportar la mateixa riquesa”.

Aquest objectiu serà possible, ha destacat Marí, a través de la innovació i processos que fomentin la productivitat i l’eficiència, fites aquestes que “no està tan lluny com creiem, perquè a les Balears ja tenim unes bases i uns sectors emergents molt més desenvolupats d’allò que pensam”.

Això, ha incidit Marí, no significa “abandonar el model principal del turisme, sinó reconduir-lo i equilibrar-lo des de dins i fomentar nous sectors amb l’objectiu de fer de la triple sostenibilitat -ambiental, econòmica i social- una transversal dins tota l’economia”.

Per la seva banda, l’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha emfasitzat la necessària diversificació de l’economia de les Illes, un objectiu per al qual els socialistes treballen des de fa temps, però que la pandèmia ha evidenciat encara més, ha remarcat.

Per a Homs, un dels reptes de la nostra Comunitat Autònoma és “aconseguir una economia resilient a través de la diversificació”, però entenent aquesta no a través de l’afebliment del sector turístic, la qual cosa seria “un error”, sinó ben a l’inrevés, “amb una política que reforci sectors alternatius perquè aquests incrementen el seu pes relatiu” provocant, alhora, que el pes del turisme baixi de manera progressiva.

Sectors com el de la indústria, el de la transició energètica i la descarbonització o el del coneixement i la innovació són alguns dels sectors que l’eurodiputada ha destacat com a àmbits productius que cal fomentar a Balears i ha recordat que “els fons europeus es poden aprofitar per donar una nova vida a aquests sectors”, posant de relleu que tant el Govern de les Illes Balears com el Govern de les Illes Balears “estan bolcats en això”.

Finalment, Homs ha posat l’accent en la importància que aquests processos es facin des de la sostenibilitat, destacant la imprescindible transformació del sector turístic des d’aquest vessant.

“Hem de cuidar el nostre turisme perquè sigui totalment respectuós amb el medi ambient i la nostra societat; no volem un turisme d’excessos, sinó sostenible, que posi la qualitat per damunt la quantitat i que estigui ben integrat amb els nostres pobles i cultura”.

L’acte, que posa fi al procés de reflexió Horitzons de Futur, l’ha moderat la diputada Irene Triay, qui ha destacat que un dels objectius d’aquest procés ha estat refermar la creença dels socialistes de treballar per una societat més justa i igualitària i engegar els passos que calen per continuar per aquest camí.

Cal recordar que Horitzons de Futur es va posar en marxa el maig de 2020 i que el seu objectiu és fixar les bases del posicionament dels socialistes per a les Illes Balears post-COVID.

En la seva elaboració hi ha participat de forma activa més de 250 militants en 55 reunions telemàtiques i presencials i a través de 10 trobades amb militància. El resultat és un document dividit en tres grans eixos que posen el focus en els valors, les transformacions i els objectius que haurà d’afrontar el Partit Socialista després de la pandèmia.

Comments are closed