El PSIB-PSOE signa un conveni de cessió amb l’Arxiu del Regne de Mallorca per conservar el llegat socialista a les Illes Balears

Aquest acord suposa la culminació d’un procés que començà el 2016, amb l’Arxiu Històric del PSIB-PSOE, on s’ha restaurat el fons documental dels socialistes des del 1977 fins a l’actualitat

El PSIB-PSOE ha signat un conveni de cessió amb l’Arxiu del Regne de Mallorca per culminar un procés que va començar el 2016 amb la neteja i restauració del fons documental del PSIB-PSOE, que transcorre entre l’any 1977 fins a l’actualitat.

D’aquesta manera, els socialistes continuen amb l’ambiciós projecte de conservació, preservació i divulgació del seu llegat mitjançant l’Arxiu del Partit Socialista de les Illes Balears, que rep el nom de ‘l’Històric’ i que consta de més 1.600 caixes de documentació escrita, sonora i audiovisual.

Aquest projecte neix dels acords del 13è Congrés del PSIB-PSOE amb l’objectiu d’evitar la pèrdua del llegat de la formació. La primera fase de conservació i documentació es  va iniciar abans de l’esclat de la pandèmia i està previst que es continuï treballant els pròxims mesos.

Entre la documentació històrica allotjada a l’Arxiu es poden trobar, per exemple, cartells com el de la primera manifestació en favor de l’autonomia o exemplars originals dels setmanaris La Roqueta, de 1899, o Nosotros, de 1936.

També es conserven exemplars d’El Socialista, entre els quals es troben números que van de 1919 a 1921 i que l’única manera d’aconseguir-los  -perquè cap militant els tenia ni cap agrupació del partit els tenia- va ser comprar-los en una llibreria a França.

Gràcies a aquest conveni s’obre l’Arxiu Històric del PSIB-PSOE, que també conté documentació de les Joventuts Socialistes de les Illes Balears (JSIB) i de la Unió General dels Treballadors (UGT), permetrà l’accés d’investigadors i interessats en el fons documental, en el qual hi trobaran una nombrosa documentació, com circulars, correspondència, convocatòries, fotografies, etc.

Han signat l’acord, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, Miquel Company, i la secretària d’Organització del PSIB-PSOE, Silvana González, qui han estat acompanyats per Sergi Rigo, coordinador del projecte, i Ricard Urgell, director de l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Comments are closed