Sílvia Cano: “L’acte de patriotisme més gran que es pot fer en aquests moments és donar suport als pressuposts més socials de la història de Balears”

El PSIB-PSOE aplaudeix el Pla de Xoc per a l’Ocupació presentat pel Govern divendres passat, el qual destinarà més de 72 milions d’euros i donarà oportunitats laborals a 33.000 persones a les Illes Balears

La tramitació parlamentària dels pressuposts per a 2021 afronta una setmana clau amb les compareixences dels consellers i conselleres per explicar en detall les partides pressupostàries de cada departament, continuant així el camí cap a l’aprovació d’uns comptes que aportaran “tranquil·litat, certesa i confiança en un moment de dificultat i incertesa que fa més necessari que mai tenir uns pressupostos actualitzats i capaços de fer front a les necessitats del moment”.

Per a la portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, aquests pressuposts, que previsiblement s’aprovaran en temps i forma per sisè any consecutiu, són els comptes “que necessiten les Balears en moments de patiment”, posant el focus en fer front a l’emergència sanitària, enfortir els serveis públics i afavorir la recuperació de les nostres illes.

A l’espera de conèixer el detall de les inversions per conselleries, la socialista ha recordat l’increment del 12% en Sanitat (206 milions d’euros més), l’increment del 4,8% en Educació (48 milions més) i l’increment del 15,3% en Serveis Socials (28,6 milions). A més a més, cal destacar que el pressupost s’anirà incrementant durant l’any amb l’arribada dels fons europeus, dels quals ja s’esperen 253 milions de forma inicial.

És per tot plegat que la socialista ha demanat el suport als grups de la cambra a uns comptes “que afavoriran una recuperació justa en la qual ningú quedarà enrere”, fent una crida especial a l’oposició en un moment en què pertoca “donar suport als pressuposts més socials de la història”, remarcat que això suposaria “l’acte de patriotisme més gran que es pot fer en aquests moments”.

Pla de xoc per a l’Ocupació

La socialista també ha valorat molt positivament el Pla de Xoc per a l’Ocupació presentat pel Govern i el qual demostra que l’executiu “no queda de mans plegades i s’anticipa amb un pla consensuat amb els agents econòmics i socials”, destacant que el 80% de la inversió s’adreci als col·lectius prioritaris, com són els joves, els aturats de llarga durada, els afectats per la COVID-19 i persones en situació de vulnerabilitat.

Específicament, aquest pla destinarà més de 72 milions d’euros i donarà oportunitats laborals a 33.000 persones de les Illes a través de la contractació directa per part de les administracions públiques, amb ajudes per fomentar la contractació a les empreses i la creació de noves empreses, potenciant la formació dels treballadors, impulsant l’orientació i la intermediació laboral i modernitzant el SOIB.

Blindatge de la sanitat pública

Respecte al ple de demà, Cano ha anunciat que el Grup Socialista donarà suport a una iniciativa per blindar la sanitat pública.

“La feina que feim des de 2015 ens ha permès afrontar la pandèmia amb més garanties que si hagués governat la dreta”, ha expressat Cano, recordant que mentre el PP volia tancar dos hospitals, va tancar els centres de salut els horabaixes i acomiadà 1.400 professionals sanitaris, els socialistes han incrementat un 31% el pressupost per a sanitat i contractat 2.300 professionals més des de 2015, els darrers 900 des de l’inic de la pandèmia.

També cal recordar que als pressupostos autonòmics, la Sanitat és la partida que més augmenta i que als comptes de l’Estat puja un 151%. “Són dues maneres diferents d’afrontar una crisi sanitària, social i econòmica com l’actual”, ha conclòs Cano.

Llei d’Educació estatal

D’altra banda, i en referència a la interpel·lació sobre la Llei d’Educació estatal que també es debatrà en el ple de demà, Cano ha denunciat el nou intent del PP “d’anar de la mà de VOX i tornar a utilitzar la llengua pròpia per dividir i crear confusió” i, a més, fer-ho amb un tema “ja superat” gràcies al Decret de Mínims aprovat per un govern del PP i pel Decret de Llengües Estrangeres de 2016.

“Ni s’elimina el castellà de les aules ni com a llengua oficial, com el PP s’obstina a fer creure”, ha remarcat Cano, fent valer la “realitat plurilingüe de la LOMLOE enfront de l’aposta centralista del PP amb la LOMCE”.

Així, la socialista ha explicat que allò que estableix l’esmena pactada al Congrés és que s’estableixen mesures compensatòries en els centres en els quals es detecti que respecte d’una de les dues llengües cooficials no s’han adquirit les competències pertinents, i ha lamentat la manca de propostes d’un PP “arrossegat, una vegada més, per la ultradreta”.

A més a més, Cano ha qualificat de “gran passa endavant per a una escola inclusiva i coeducadora” que aquesta llei prevegi que els centres educatius que segreguin alumnes per gènere deixin de rebre finançament públic.

Comments are closed