Sílvia Cano: “Els Pressupostos per a 2021 són els comptes que necessiten les illes en un moment de màxima dificultat”

Els pressuposts, que ascendeixen a 5.881,5 milions d’euros, són els més alts i els més socials de la història i “no escatimaran cap recurs per fer front a la pandèmia i afavorir una recuperació justa que no deixi ningú enrere”

El PSIB-PSOE ha fet una primera valoració molt positiva dels Pressuposts de la Comunitat Autònoma per a 2021 que el Govern de les Illes Balears ha aprovat en Consell de Govern avui dematí mateix, emfasitzant que es tracta dels comptes “que necessiten les illes en un moment de màxima dificultat”.

Amb l’aprovació avui per Consell de Govern, els comptes per a 2021 inicien la tramitació parlamentària, per la qual cosa la portaveu socialista ha demanat a tots els grups el màxim suport a uns comptes “expansius i socials per fer front a la pandèmia, enfortir l’Estat del Benestar i afavorir la recuperació”.

Els pressuposts per a 2021, anunciats per la consellera d’Hisenda, ascendeixen a 5.881,5 milions d’euros i acabaran superant els 6.000 milions quan s’incorporin recursos addicionals del repartiment dels fons europeus. Tot plegat, suposaran els pressuposts més alts i més socials de la història de les Illes, atès que es destinarà un 8,1% més que el 2020 a polítiques socials.

Respecte d’això, Cano ha posat de relleu el compromís dels socialistes “amb una sortida de la crisi diferent de la que ha impulsat en altres ocasions la dreta, invertint ara més que mai en polítiques socials en un moment marcat per la COVID-19 i el seu enorme impacte en l’economia de les Illes”.

Més recursos per als serveis públics essencials

La socialista ha destacat l’augment pressupostari per a la sanitat pública, que veu incrementada la partida en 206,3 milions d’euros, un 12% més que enguany. Així mateix, els recursos per a educació s’incrementen 48 milions (4,8% més), mentre que la partida per a serveis socials augmenta 28,6 milions d’euros més (15,3% més).

També es mantén l’esforç dedicat a polítiques d’ocupació i habitatge, partides que es veuran reforçades amb l’arribada dels fons europeus després dels augments significatius dels darrers anys.

És per això que la portaveu ha posat de relleu que ens trobem “enfront d’uns pressupostos eminentment socials amb els quals complim amb la paraula donada: la de no retallar, la de mantenir els serveis públics quan més se’ls necessita i la de no escatimar cap recurs per fer front a la pandèmia i afavorir una recuperació justa amb la qual ningú no quedi enrere”.

Arribada dels fons europeus

A més a més, aquests comptes públics contemplen l’arribada dels primers fons europeus, els quals “seran fonamentals per a la nostra recuperació”. La portaveu ha explicat que, d’una banda, s’esperen 100 milions del fons React-EU, els quals es destinaran a infraestructures de serveis públics fonamentals.

D’altra banda, s’esperen 153 milions del mecanisme de Recuperació i Resiliència: 133 milions per a polítiques mediambientals i d’habitatge i 20 per a actuacions en l’àmbit turístic, els quals, com va anunciar la ministra de Turisme, Reyes Maroto, acabaran essent un total de 100 en tres anys.

A més d’aquests recursos i dels provinents del fons extraordinari COVID-19 de l’Estat, amb el qual ens arribaran 295,7 milions d’euros, s’ha de tenir en compte la suspensió de les regles fiscals per a l’any que i el manteniment dels recursos que l’Estat designa a Balears a través del sistema de finançament autonòmic, tot i la caiguda d’ingressos.

Pressuposts per aportar certesa, estabilitat, confiança i seguretat

Per tot plegat, el Grup Parlamentari Socialista valora molt positivament els comptes presentats avui, perquè permetran que en un escenari de baixada d’ingressos i de reducció del PIB, el Govern “estigui al costat de la ciutadania, posant el focus en la salut i en el combat contra la pandèmia”.

Tal com ha realçat Cano, amb aquesta aprovació “aportam certesa, estabilitat, confiança i seguretat en un moment de necessitat i incerteses”.

És per això que ha sol·licitat el suport a la resta de grups a aquests comptes, esperant que puguin ser els sisens en ser aprovats en temps i forma i que, juntament amb l’entrada dels Pressupostos General de l’Estat en el Congrés dels Diputats la setmana passada, els quals contemplen la despesa social més alta de la història, “posem totes les administracions al servei de la ciutadania per sortir plegats del moment que ens està tocant viure”.

Comments are closed