14è Congrés del PSIB-PSOE

Els Socialistes de les Illes Balears celebràrem els dies 27 i 28 de novembre, a Inca (Mallorca), el nostre 14è Congrés.
Dos dies en què el debat i les reflexions han fixat el full de ruta i la nova executiva del nostre partit per als pròxims quatre anys.

Un Congrés ple de valors, sostenible, modern i que mira cap al futur.

Anam a per la tercera!

Comissió Executiva

Rafel Oliver President

Maria de la Salut, 1953.

S’incorpora a l’Executiva amb una àmplia trajectòria política: ha sigut batle de Maria de la Salut durant gariebé 10 anys, Diputat al Consell de Mallorca, Director General de Coordinació Turística amb el Pacte de Progrés, Director General de Coordinació Turística amb el Pacte de Progrés, Director General d’Administracions Publiques, Secretari d’Acció local de la Federació Socialista de Mallorca, President de la Federació Socialista de Mallorca. Ara, President de l’Executiva del PSIB-PSOE.

Francina Armengol Secretària General

Inca, 1971.

És llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona. Des del 1999 és diputada al Parlament de les Illes Balears on ha estat portaveu del grup parlamentari socialista entre 2004 i 2007 i de del juny de 2011 fins 2015.

El 2007 es va convertir en la primera dona socialista en assumir la presidència del Consell de Mallorca. Anteriorment, va ser regidora de l’Ajuntament d’Inca entre 1998 i 2000. Des del 2012, ocupa el càrrec de secretària general del PSIB-PSOE. Anteriorment, des de l’any 2000, havia estat secretària general de la Federació Socialista de Mallorca.

Cosme Bonet Secretari d'Organització

Ses Salines, 1974.

Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració. Ha estat senador per Mallorca a la XIII Legislatura, càrrec que reedità a les eleccions generals del 10 d e novembre.

Ha estat Diputat al Parlament de les Illes Balears, conseller executiu d’Economia i Hisenda i també de Presidència al Consell de Mallorca. Ara, Senador i Secretari d’Organització del PSIB-PSOE.

Silvana González Secretària d’Estratègia Electoral i Acció Sectorial

Astúries, 1984.

Estudis de Mestra en Educació Infantil, Tècnica Superior en Educació Infantil i Tècnica Superior en Topografia i Urbanisme. Va ser Secretària del Gabinet de Presidència del Govern i Secretària d’Organització del PSIB-PSOE, amb trajectòria com a assessora a diverses instutucions autonòmiques. Ara és Consellera electa i portaveu suplent del grup socialista i Secretària d’Estratègia Electoral i Acció Sectorial.

Alfonso Rodríguez Portaveu

Saragossa, 1964.

Llicenciat en Filologia Hispànica per la Universitat de Saragossa. Ha dedicat la seva vida professional al professorat, exercint a l’IES Calvià (Santa Ponça, Calvià) des de 1994.

És des de l’any 2012 Secretari General de l’Agrupació Socialista de Calvià, i des de l’any 2008 al 2012 va ser Secretari d’Organització de l’Agrupació Socialista de Calvià. És alcalde de Calvià des de l’any 2015. Ara, també, Portaveu del PSIB-PSOE.

Mercedes Garrido Secretària de Política Autonòmica

Felanitx, 1974.

Llicenciada en dret per la Universitat de les Illes Balears, va exercir com a advocada de 2000 a 2007. collida consellera del Consell Insular de Mallorca on ha estat secretària general de la Conselleria de Presidència insular de 2007 a 2011 i portaveu adjunta del grup socialista al Consell Insular de Mallorca de 2011 a 2015. Ara és Consellera de Presidència del Govern Balear.

Rafa Ruiz Secretari de Política Municipal

Eivissa, 1978.

És llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport per la Universitat de Vic. Professor d’educació física en diferents instituts d’educació secundària. Des de 2011, alcalde d’Eivissa. Ara també, Secretari de Política Municipal del PSIB-PSOE.

Iago Negueruela Secretari d’Idees i Projecte Polític

Santiago de Compostel·la, 1980.

Des d’abril de 2008, és Inspector de Treball del cos superior d’Inspectors de Treball i de la Seguretat Social. Va ser director general de Treball de les Illes Balears, des de febrer de 2010 a juny de 2011.

Mitjançant resolució del conseller d’Economia i Competitivitat, de 25 de febrer de 2014, va ser nombrat àrbitre per actuar en reclamacions en matèria electoral de representants de treballadors en l’empresa i en els òrgans de representació del personal al servei de les administracions públiques. Ara, Conseller de Model econòmic, Turisme i Treball i Secretari d’Idees a l’executiva del PSIB-PSOE.

Pere Joan Pons Secretari de Cooperació i Política Internacional

(Palma, 1970)

Llicenciat en Ciències de la Informació (UAB) i Dret (UB), actualment és diputat per les Illes Balears al Congrés. Ha estat cap del Gabinet de Presidència i director de la Fundació Gabriel Alomar. També es secretari executiu d’Idees i Programes del PSIB-PSOE.

Sílvia Cano Secretària d’Igualtat

Palma, 1981.

Llicenciada en Filosofia i professora universitària en violència de gènere, és diputada al Parlament de les Illes Balears i Secretària d’Igualtat. Cano ha estat consellera al Consell de Mallorca (2007-2015), Secretària General de la Federació Socialista de Mallorca i Secretària de Memòria Democràtica del PSIB-PSOE.

Rosario Sánchez Secretària de Finançament i Insularitat

Palma, 1976.

Llicenciada en Economia i Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

És funcionària de carrera de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.

Ha estat directora de Gestió Sanitària de Mallorca (GESMA) i directora de Pressupostos del Consell Insular de Mallorca. L’any 2015 va ocupar el càrrec de secretària general de la Conselleria de Salut, fins que va ser nomenada directora general de Coordinació. El juliol de 2018 va ser nomenada delegada del Govern central a les Illes Balears. Des del juliol de 2019 es la Consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears.

Pilar Carbonero Secretària d’Emergència climàtica i Medi rural

Palma, 1971.

Llicendiada en Enginyeria tècnica d’Obres Públiques per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un Postgrau en urbanisme, infraestructura i gestió de la Mobilitat , i un Postgrau en la gestió política i administrativa de la Ciutat, ambdós per la UOC.

Va ser regidora a l’Ajuntament de Ciutadella de Menorca durant 8 anys (de 2007 a 2015) i Alcaldessa de Ciutadella de Menorca entre el març de 2009 i el maig de 2011. Ara, Secretària d’Emergència climàtica i Medi rural del PSIB-PSOE.

Jaume Mateu Secretari de Mobilitat Sostenible

Palma, 1976.

Llicenciat en Geografia per la Universitat de les Illes Balears, amb diversos estudis de màster i postgrau per la UIB i la UPC. Regidor i portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Sóller. Ha estat Director General d’Ordenació del Territori del Consell de Mallorca i regidor d’Urbanisme i oObres de l’Ajuntament de Sóller. Fou nomenat Director General de Mobilitat i Transport Terrestre del Govern de les Illes Balears el 2015, lloc que actualment ocupa. És Secretari de Mobilitat Sostenible del PSIB-PSOE.

Joan Ferrer Secretari d’Agenda Urbana

Palma, 1977.

Diplomat en Turisme (UIB), llicenciat en Història de l’Art (UIB), màster Formació Professorat (UIB) i cursant màster oficial Ciutat i Urbanisme (UOC).

Cap d’Administració del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, en excedència per càrrec públic.

Ha estat Tinent de Batle de l’Ajuntament de Palma, on ha exercit les responsabilitats de Regidor de Mobilitat, Regidor del Districte Llevant i president de l’Empresa Municipal de Transports i de la Societat Municipal d’Aparcaments i Projectes (legislatura 2015-2019).

Actualment diputat del Parlament de les Illes Balears per Mallorca. Membre de les Comissions parlamentàries: Medi Ambient i Ordenació Territorial; Assumptes Socials, Drets Humans i Esports; Assumptes Generals i Institucionals.

És el secretari d’Agenda Urbana de la Comissió Executiva del PSIB-PSOE i secretari LGTBI i Moviments Socials de la Comissió Executiva de Palma.

Teresa Suárez Secretària de Drets Social i LGTBI

Palma, 1964.

Llicenciada en Psicologia i MBA en Social Entrepreneurship, Secretària General de la Conselleria de Presidència. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat en l’àmbit de la gestió i la direcció d’organitzacions del tercer sector, essent gerent de l’IMAS entre 2007 i 2011. Consellera de Presidència (2017-2021). Ara, Secretària de Drets Socials i LGTBI al PSIB-PSOE.

Nacho García Secretari de Salut

Madrid, 1967.

Té una àmplia carrera professional en l’àmbit sanitari. Ha treballat com a metge de família, ha estat Director Gerent de la Gerència d’Atenció Primària de l’Àrea de Salut de Mallorca. També, Director d’Assistència Sanitària del Servei de Salut dels Illes Balears del 2015 fins al 2019. Actualment és Director General de Prestacions i Farmàcia, de la Conselleria Salut i Consum del Govern dels Illes Balears des de l’any 2019. Ara també, Secretari de Salut del PSiB-PSOE.

Amanda Fernández Secretària d’Edudació

Manacor, 1979. 

És mestra d’Educació Primària per la UIB i llicenciada en Psicopedagogia per la UNED. Des de l’any 2008 és Funcionària de Carrera de la Conselleria d’Educació de les Illes Balears.
Regidora de l’Ajuntament de Manacor (2010-2017) i l’any 2015 va ser Primera Tinenta d’Alcalde.

Actualment, és la Directora General de la Conselleria d’Educació i Formació Professional de les Illes Balears. Llaura també Secretària d’Educació del PSIB-PSOE.

Rubén Castro Secretari d’Ocupació i Economia Social

Alcúdia, 1992.

Graduat en Dret per la Universitat de les Illes Balears. Inspector de Treball i Seguretat Social a la província de Barcelona des de maig de 2018 fins a l’actualitat. Ara, Director de l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral del Govern de les Illes Balears i Secretari d”Ocupació i Economia Social del PSIB-PSOE.

Pilar Sansó Secretària d’Emprenedoria i Sectors Productius

Sant Joan, 1974.

El 2001 és diplomada en ciències empresarials a la Universitat de les Illes Balears. Postgrau de Pèrit Judicial Immobiliari (UPC) i Postgrau d’Aptitud Pedagògica (UIB), va ser Directora General de Comerç i Empresa del Govern, amb experiència com a Diputada al Parlament de les Illes Balears i Consellera al Consell de Mallorca. Ara, Secretària d’Emprenedoria i Sectors Productius del PSIB-PSOE.

Carles Bona Secretari d’Innovació, Ciència i Universitat

Barcelona, 1983.

Doctor en Física (UIB, 2011); és especialista en supercomputació i ha exercit d’investigador postdoctoral a les universitats d’Amsterdam (2011-2013) i Corunya (2013-2015), participant en diversos projectes europeus. Des de 2016 és professor ajudant doctor del departament de física de la UIB on és investigador principal d’un projecte d’R+D estatal d’excel·lència, com també membre dels instituts de recerca IAC3 i IDISBA.

Des de 2017 és secretari d’Idees i Programes de la Federació Socialista de Mallorca i des de 2018, coordinador de l’organització sectorial de la societat de la informació de la Federació Socialista de Mallorca.

Isabel Castro Secretària de Formació

Madrid,1979.

Llicenciada en Dret i Administració d’Empresa. Inspectora de Treball, amb destinació a Palma des de 2009. Ha ocupat càrrecs de Directora General de Treball, Economia Social i Salut Laboral, i Consellera d’Administracions Publiques i Modernització. Ara és Directora General de Coordinació, Relacions amb el Parlament, Drets i Diversitat del Govern i Secretària de Formació del PSIB-PSOE.

Pep Lluís Urraca Secretari de Transformació Digital

Madrid, 1969.

Responsable de ventes a multinacionals des del 1989. Expert en coaching d’equips comercials.
De l’any 2015 a 2019 regidor a l’Ajuntament de Santa Eugènia, i del 2019 a 2021 batle de Santa Eugènia, actualment regidor de Comerç, mobilitat, desenvolupament econòmic. També, secretari de Transformació digital a l’actual executiva del PSIB-PSOE.

Xisco Duarte Secretari de Cultura

Portocolom, 1986.

Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona amb un màster europeu “Creació artística: realismes i entorns” per la Universitat de Barcelona. És artista plàstic, Programador i Gestor Cultural, i Comissari de projectes expositius.

Des de 2015 al 2020 ha estat el 1r tinent de batle de l’Ajuntament de Felanitx i regidor de cultura, patrimoni. Durant el mateix període també ha estat el president del Centre Cultural de Felanitx. Actualment es l’Interlocutor parlamentari de la  Conselleria d’Hisenda i Relacions exteriors del Govern de les Illes Balears.

Lorena Oliver Secretària de Memòria Democràtica

Palma, 1964.

Llicenciada en Dret (UPF) i experta en Mediació Civil i Mercantil. És advocada, experta en mediació civil i mercantil, amb despatx propi i ha coordinat el bloc de Dignitat i Extensió de Drets la Conferència Política del PSIB-PSOE de 2019. Va ser Consellera al Consell de Mallorca i Secretària d’Habitatge. Ara, Secretària de Memòria Democràtica del PSIB-PSOE.

Omar Lamin Secretari de Drets Humans i Migracions

Campaments de refugiats Saharauis (Argèlia), 1988.

És Graduat en Treball Social per la Universitat Autònoma de Madrid. Expert en Direcció i Gestió Estratègica d’entitats no Lucratives per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha estat cap de gabinet de la Conselleria d’Hisenda i Relacionals Exteriors. Actualment és Director Insular al Consell de Mallorca. Ara, Secretari de Drets Humans i Migracions.

Vocals de la Comissió Executiva

 • Miquel Company
 • José Hila
 • Ana Juan
 • Alícia Homs
 • Virgili Moreno
 • Milena Herrera
 • Héctor Pons
 • Nuria Hinojosa
 • Marta López
 • Damià Borràs
 • Carol Marquès
 • Aída Alcaraz
 • Ramon Roca
 • Pilar Ribas
 • Lluís Socías

Els espais del Congrés

LGTBI+

Aquest és l'espai de la diversitat i dels drets i llibertats de les persones LGTBI+. Derrocam els discursos de l'odi per construir unes Illes Balears més diverses. Contra l'odi, cap passa enrere.

Sostenibilitat

L'emergència climàtica és el principal repte que afrontam com a societat en els pròxims anys. Aquest espai, liderat per les JSIB, és una experiència sensorial que no deixarà a ningú indiferent.

Feminisme

Aquest espai ens proposa un viatge per la història, on les protagonistes són les primeres socialistes feministes. Ens parlen del sufragi femení i altres drets adquirits que podem tenir avui en dia gràcies al compromís d'aquestes històriques.

Entitats socials

Les entitats i organitzacions, implantades al territori, són un instrument essencial per a la transformació social. En aquest espai ens expliquen la seva tasca i ens conviden a participar activament en les seves organitzacions.

Diàlegs amb...

A l'Espai Diàlegs, els nostres convidats i convidades reflexionen i comparteixen opinions sobre eixos transversals de l'ADN socialista. A més, a les masterclass de 15min tractarem temes molt concrets d’actualitat.

L'Històric

L'espai de l'Històric té com a objectiu salvaguardar les històries de totes i tots els que han format part d’aquests 142 anys del Partit Socialista. És l'espai on es recupera la memòria del nostre partit centenari. Un lloc on posar en valor el que hem estat i el que som.

Canal PSIB

Aquest és l'espai d'actualitat i de col·loqui mitjançant breus entrevistes i taules rodones amb alguns dels protagonistes del 14è Congrés del PSIB-PSOE.

El futur d'Europa

L'espai d'Europa està dedicat a reflexionar, debatre i compartir idees sobre l'Europa que volem. Descobreix què s'està fent i participa de la Conferència sobre el Futur d'Europa.

Miracle!

La transformació digital ha arribat al PSIB-PSOE. En aquest espai es fan formacions i tallers, i posam en valor la nostra seu virtual: Miracle! És l'espai per connectar i connectar-se: una nova manera de fer política.

Documents

Notícies